Lagano umiranje Bosnalijeka

„Bosnalijek umire u prisustvu vlasti“, tvrde predstavnici malih dioničara, optužujući federalne vlasti za sve što se proteklih nekoliko godina dešavalo u ovoj kompaniji.

Iako su još prije godinu dana objavljeni dokumenti o navodnim malverzacijama porodice Arslanagić, koja je godinama suvereno vladala kompanijom Bosnalijek d.d. Sarajevo, još se ne nazire kraj aferi koja je uzdrmala ovo farmaceutsko carstvo. Smijenjeni direktor Bosnalijeka Edin Arslanagić i njegov sin Amar navodno su iz kompanije izvukli više od 20 miliona maraka. Te su tvrdnje u pojedinim bh. medijima potkrijepljene i fotografijama nekretnina u posjedu porodice Arslanagić koje se procjenjuju na višemilionske iznose.


Nermin Nikšić

„Niz je pokazatelja na osnovu kojih sumnjamo da su menadžment i uprava Bosnalijeka sistemski radili kako bi kompaniju potpuno preuzeli od Vlade Federacije BiH“, kaže premijer vlade Nermin Nikšić.

Višegodišnja kriza u Bosnalijeku, karakteristična i po čestim smjenama u upravljačkim strukturama preduzeća, eskalirala je početkom jula 2013. godine. Ova je kompanija tada dobila paralelna rukvodstva koja se međusobno optužuju da su nelegalna. Nakon izbora novog vršitelja dužnosti direktora Bosnalijeka Nedima Uzunovića, grupa radnika pozvala je medije da dođu u prostorije preduzeća tvrdeći da su „taoci novog rukovodstva“.

„Talačka kriza“ u Bosnalijeku


Šefik Handžić

„Ovo možda može biti odraz nezadovoljstva jednog dijela radnika kojima ne odgovara izbor Nedima Uzunovića, a nikako talačka kriza. Možda su ovo pokušaji stvaranja nekakvih incidenata koji nikome u Bosnalijeku ne mogu biti korisni“, kazala je za OBN šefica bosnalijekovog Sektora za odnose sa javnošću Zinaida Babović.

Novo rukovodstvo na čelu sa Uzunovićem imenovano je nakon što je luksemburška investicijska grupacija Haden S.A. nedavno kupila 30 posto dionica Bosnalijeka. U javnosti su se pojavile spekulacije o zakulisnim igrama i raznim posrednicima, a predsjednik suparničkog nadzornog odbora Bosnalijeka Ahmed Žilić upozorio je da bi sudovi morali obratiti pažnju na ove tokove novca.

„Imamo širok spektar kriminala, slučajeve organiziranog kriminala, nefunkcioniranje institucija pa čak i vid strahovlade koji se zaveo pod okriljem institucija koje bi se trebale baviti svojim poslom, ali one to ne rade“, kaže Žilić.

Šta želi grupacija Haden?

Većinski vlasnici Bosnalijeka sada su investicijska grupacija Haden S.A. i Vlada Federacije BiH. „Njihov cilj je izazvati pad vrijednosti dionica kako bi se mali dioničari što lakše odlučili na prodaju, dok o sudbini samog Bosnalijeka niko ne vodi računa, tvrdi stari v.d. direktora Šefik Handžić.

„Prvih 15 dana jula prodato je svega milion i 88.000 maraka i to isključivo na teritoriji BiH, što je samo 28 posto u odnosu na plan. Na izvoznim tržištima nije bilo realizacije. Ukoliko se ovaj problem hitno ne riješi, ovo će imati dalekosežne posljedice po poslovanje kompanije“, kaže Handžić.

Predstavnik malih dioničara Bosnalijeka Halil Čengić za sve što se dešava u Bosnalijeku okrivljuje federalnog premijera Nermina Nikšića.


Halil Čengić

„Dakle, Bosnalijek umire u prisustvu vlasti, pod patronatom premijera Federacije BiH Nermina Nikšića za koga imam apsolutne dokaze da je još od prve transakcije dionicama uključen u ovo“, kazao je Čengić.

Investicijska grupacija Haden u međuvremenu je saopćila da ona nije nikakva „špekulativna kompanija“, da je novac transparentno utrošen na kupovinu dionica i da će se njeni predstavnici uskoro u Sarajevu sastati sa rukovodstvom Bosnalijeka i Federalnom vladom kako bi usaglasili stavove o „zaštiti kako većinskih tako i manjinskih dioničara Bosnalijeka d.d. Sarajevo“.

Autor: Samir Huseinović

Odgovorni urednik: Svetozar Savić

DW.DE

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close