Kolumne

Ladislav Babić: Ugledno ništa

Ugledno ništa
 
      Vlasnik i urednik portala autograf.hrDrago Pilsel, teolog i novinar, sin je ustaškog zločinca koji je svojedobno pobjegao u Argentinu, nikad se ne odrekavši Pavelića, njegove države i postupaka. U svojim sam tekstovima (i fejsbuškim komentarima) često isticao Pilsela sina, kao rijedak primjer čovjeka koji se – živeći u emigraciji, k tome još u bliskoj ustaškoj okolini (Poglavnik je bio kućni prijatelj) – opametio, i shvatio tko i što je u vrijeme NOB radio u bivšoj nam, zajedničkoj državi. Čak i nakon prvog razočarenja njime pred nekoliko godina, kad se, poslije objavljenog mi teksta i prihvaćanja još jednog za podizanje, predomislio, nakon upita dozvoljava li da ga prenese portal tacno.net čiji tada bijah kolumnist. Imao je nekih svojih problema s urednicom spomenutog portala, o čemu nisam znao ništa sve dok mi nije nepristojno odbio već prihvaćeni tekst. Čak ga nije ni odbio, već ga naprosto nije objavio, pogazivši svoje obećanje.
 
      Tada sam upoznao njegovu mračnu stranu; samozaljubljenu i egocentričnu ličnost, čemu svjedoči i moja razmjena mejlova sa spomenutom urednicom. Kao što rekoh, ni nakon toga ga nisam prestajao hvaliti u svojim tekstovima, što se može provjeriti pretraživanjem interneta.
 
      Drugo razočaranje Pilselom je novo, i samo svjedoči da sem egocentrične sebeljubivosti, raspolaže i s puno osvetoljublja. Tek mi nije jasno zašto prema meni, koji nisam baš ničim kumovao njegovim kompleksima glede tacno.net portala. Radi se o slijedećem. Na autograf.hr naišao sam na članak Željka Porobije„Teorija evolucije ruši svaku religiju. Ali baš svaku“ – prepun komentara čitatelja. Poslije uredne registracije na portal, priložio sam i svoj, koji od riječi do riječi prikazujem:
 
———–
 
“O SPOZNAJNOJ VRIJEDNOSTI VJERE I ZNANOSTI: ZNANOST, VJERA I KOMPLEMENTARNI OPIS STVARNOSTI”
 
http://www.casopisapriori.com/index.php/apriori/article/view/21/18
 
“ZNANOST, VJERA I KOMPLEMENTARNI OPIS STVARNOSTI“
 
https://www.filozofija.org/wp-content/uploads/clanci/Nesvrstani%20clanci/L.Babic-Znanost-vjera-i-komplementarni-opis-stvarnosti.pdf
 
———–
 
Ukratko, dao sam dva linka na jedan svoj tekst – objavljen prije oko deset godina na filozofskom portalu (fiozofija.org), i prenešen pred nekih mjesec dana u elektronskom časopisu (casopisapriori.com). 

​Nakon obavijesti da moj komentar (primijetite da se radi o običnom upućivanju na tekst koji se bavi nedoumicama izazvanima Porobijinim člankom!) mora proći pregled i odobrenje, jednostavno je sklonjen, izbačen, drugim riječima – cenzuriran, bez ikakve obavijesti! Poznavajući Pilselov karakter, zlopamćenje (prema kome i zašto?), osvetoljubivost (bez ikakvog razloga!), to svakako nije slučajnost.
 
Uostalom, s kojeg bi razloga poveznice na članak koji nikoga ne vrijeđa, objavljen u dva ugledna portala/časopisa, izazvale takvu reakciju? Spomenuti mediji prihvatili su moj tekst bez ikakvih primjedbi, dapače – zahvalni što sam im ga poslao – a autografu.hr predstavljaju problem linkovi na njega?!
 
      Mogu reći da na neki način shvaćam Pilselov postupak, jer u društvu u kojem živimo nije osamljen. Nakon što su se razračunali sa cenzuriranjem iz socijalističkog razdoblja (naglasak je na poslijednje dvije riječi) mnogi dični pojedinci – vlasnici i urednici kojekakvih portala što niču kao gljive poslije kiše – ostvarili su svoj san. Nećemo da drugi cenzuriraju nas, sada ćemo mi cenzurirati druge, i naveliko trubiti da konačno živimo u slobodnom društvu! Jasno, uobičajeno pravdanje tih sitnih kapitalističkih poduzetnika s područja novinarstva je, da kao vlasnici mogu objavljivati što žele, i propuštati komentare kakvi im se sviđaju, samo – neka onda prestanu raspredati o društvenoj slobodi, jer ona je mnogo više negoli suma individualnih sloboda moralno prilično konfuznih osoba. Etički kodeks, koji poput drugih portala krasi i njegov, može si objesiti na prvo stablo.
 
      Kao dopunu kratkom osvrtu na Pilselov karakter, da spomenem kako se prilikom osnivanja svog portala (2013-te godine) raspisao, privlačeći autore (niz uglednih imena pišu za manje uglednog vlasnika), o tome da će – za razliku od inih portala koji svašta obećavaju – on plaćati objavljene priloge. Dakako, od toga nije bilo ništa, već je jedno vrijeme dobivao novac od ministarstva, a sad moljaka dobrovoljne priloge preko PayPala kako bi se održao.
 
      Eto, tek toliko o jednoj samoljubivoj i osvetoljubivoj ličnosti, koja svojim postupcima radi protiv vlastitog integriteta i ljudskog dostojanstva. Nisam ja povrijeđen što nije prenio linkove na moj objavljeni tekst, već pišem ovo zarad onih koji uživaju u „stečenoj slobodi“, ni sami ne shvaćajući kako su ih umjesto Kurte, uzjahale bezbrojne Murte

Ladislav Babić

diogenpro.com

6.12.2021.g.
​Naš saradnik iz Hrvatske, Ladislav Babić piše o vlasniku AUTOGRAFA.HR – svakako ćemo objaviti reakciju, ako je bude, od strane vlasnika AUTOGRAFA.HR
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close