BiHKolumnePrivreda

Ladislav Babić: Mirovinska, ili reforma ljudskog roda?

Mirovinska, ili reforma ljudskog roda?

        Mirovinski sustavi država svijeta su ukrizi. Navodno zbog nemogućnosti namirenja penzija zarad starenja svjetskepopulacije i iseljavanja, te stoga smanjenog izdvajanja u mirovinske fondove isličnih razloga, što se uglavnom pokušava riješiti na dva načina. Smanjivanjemkoeficijenata po kojima se računaju mirovine i povećanjem godina starosti kaouvjeta za primanje potpune penzije. U Hrvatskojje upravo na djelu prikupljanjepotpisa – u organizaciji tri sindikalne središnjice – za referendum, kakobi se onemogućila mirovinska reforma koja predviđa povećanje dobi umirovljenjas 65 na 67 godina, povećanu penalizaciju prijevremenih mirovina i još nekeradništvu neprihvatljive stvari. Vladajući, čemu se opozicija „oštro“ protivi – uglavnom zato što seto od nje očekuje dok ponovno ne osvoji vlast, jer su ionako za vrijeme svojevlasti predlagali savršeno isto – obrazlažu to kao jedino efikasnu mjeru zastabilizacijom mirovinskog sustava i, kako kažu, „dostojanstveni život“ umirovljenika. Dakako, lažu. Od predsjednicedo premijera, ministara, sabornika, a nažalost, građani padaju na takav trik,usredotočivši se isključivo protivljenju povećanja dobi za stjecanje prava nastarosnu mirovinu, ne nudeći drugih alternativa (kao ni većina fahidiotskihekonomskih „stručnjaka“ u strahu odsigniranja antidomoljubima). Jer im je mozak fosiliziran skupom ideološkihfloskula koje počivaju samo na jednom temelju: kako da kapitalistička elitaočuva vlast na račun građana, kojima kao dobrohotno nudi spašavanje njihovekože. Kaptol, čiji „zborovođa“ ima vlastitiračun u Vatikanskoj banci, izprincipijelnih razloga – koji su uvijek „principijelni“kad i zakrinkano rade u prilog s njim spregnute vlasti – nedozvoljava skupljanje potpisa pred crkvama.

        Pregledajmo sasvim ofrlje stavke budžetaRH, usvojenog u Saboru zagodinu 2019-tu. Tu ćemo primijetitida se Hrvatskom zavodu za mirovinskoosiguranje predviđaju sredstva od oko 39.5milijardi Kn, dok za Ministarstvoobrane ona iznose nešto manje od 4.5milijardi. No, prema stranicamaMinistarstva obrane RH sredstva sujoš veća: iznose5.075.302.937 kuna – riječ je o povećanju od gotovo 260 milijuna kuna u odnosuna 2018. godinu“! Ministarrada i mirovinskog sustava, u svrhu zaplašivanja građana, tvrdi kako biprihvaćanje zahtjeva sindikata koštalo državni proračun (građane) oko 45 milijardi kuna do godine 2040., teističe „da će mirovine posljedično bitiniže pet do sedam posto“. U isto vrijeme će se, ne računajućisvakogodišnja povećanja, za obranu izdvojiti oko 106.5 milijardi kuna. Budimo dobrohotni prema vlasti – koja, činise, planira vječno to i ostati – pa, ilustracije radi, nemojmo u potpunostiukinuti godišnji obrambeni dio (na to ćemo se vratiti) budžeta, već samo 20% (nešto više od milijardu kuna) preliti u mirovinske fondove. To bi, u prosjeku,isti čas povećalo mirovine za oko 2.6%.Da se obrambeni dio državnog proračuna sasvim ukine, to bi bilo pet puta višenešto manje od 13%).

        Naravno, dotaknuo sam se samo jednog, navodnimnacionalnim interesom dogmatski zaštićenog resora – obrane, čije spominjanje umojem kontekstu izaziva svršavanje vladajućih, podižući tlak „domoljubima“ koji većinom, nažalost idalje ostaju fosiliziranih mozgova unatoč udaru koji se sprema (i) na njihovemirovine. Ne samo u Hrvatskoj, već ucijelom svijetu. Skraćeni prikaz korisnika državnog proračuna može se pogledatiovdje.Svakako, ja sam idealist, ali srećom nisam budala poput vladajućih i njihoveindoktrinirane pastve. Naime, ne vjerujem u naturenu dogmu građanima svijeta,da povećanje obrambenih sredstava utječe na održanje mira u svijetu (kojeg bremira, jel’ nas to oni zezaju?!), već bi se prije reklo – ravnoteže straha kojaje po definicija metastabilna.I najmanji incident može je narušiti i strovaliti nas u bezdan sveopćekataklizme (o kojoj nas iz prve ruke mogu poučiti narodi na kojima se praktičnoiskušavaju njeni efekti). To je posljedica animalnog, a ne humanističkogsagledavanja ljudske vrste; naime svatko se osjeća ugrožen od svakoga pa jeuvjeren da se može zaštiti samo pojačanim naoružanjem i proizvodnjom oružjakoje, usput budi rečeno – paradoksa li – prodaju i onima od kojih su navodnougroženi, na taj način povećavajući ugrozu kojoj su kao izloženi! Prema najnovijem godišnjemizvještaju štokholmskog Instituta zaistraživanje mira SIPRI, svjetski trošak za naoružanje iznosio je 2017-te godine oko 1739 milijardidolara, 230$ po glavi svakogstanovnika Zemlje! U idealnom slučaju,čak i za idealiste neostvarivom, ukinućem svih troškova naoružanja (čime se,dakako, ne bi diralo u postojeće materijalne resurse samouništenja) ta svota bise mogla preliti na svaku osobu (od dojenčeta do stogodišnjaka, ostvarili iline mirovinske uvjete).

        No, vraćam se na Hrvatsku.Ona graniči sa šest susjednih država. Ako ma koja sposobna i iskrena vlada (štose odnosi i na susjede), nije do 2040-tesposobna postići sporazume o nenapadanju, i postepenom razoružanju do stupnjapolicijskih snaga, onda one, njihovi fanovi i ja spadamo u sasvim suprotnevrste. Naravno, preduvjeti su odlučnost,sposobnost, iskrenost, uzajamnopovjerenje i pridržavanje sporazuma– sve značajke za koje građani ovih država kao i ljudske vrste u cjelini nisudorasli. Sredstva ušteđena na taj način i prebačena u socijalne svrhe, svakakobi doprinjela boljem životu svih građana, i umirovljenika među njima, teizlišnim učinila „realistične“zahvate za očuvanjem mirovinskog sustava na štetu, a ne korist umirovljenikakako ih se nastoji uvjeriti. Ako nas neće napasti Slovenija, BiH, Srbija, Crna Gora, Italija i Mađarska (a naravno, ni „mi“ njih), a tko li će onda – nuklearnesnage Obale bjelokosti? Ljudi kojitvrde da se mir brani naoružavanjem, sebe proglašavaju realistima a sve drugefantastima koji su izgubili doticaj sa stvarnošću. No, oni su samo potomci „Glede Mjeseca“:

kojije u svom rušilačkom bijesu, ni trunku psihički ne odrastavši, samo zamijenio kostu ruci naprednom tehnologijom u istoj funkciji:

Stogaoni, prije no ispuste „kost“ iz ruku,nemaju moralno pravo nikoga diskvalificirajući prozivati za idealizam,promovirajući svoj atavistički ubilački nagon na svjetskoj i lokalnim razinama.Od primata se ne postaje čovjekom pukim usavršavanjem ubilačkih oružja.

        Već ova krajnje pojednostavljena razmatranja – koja prozivaju humanizam svjetskih vođa i njihovih androida spremnih žrtvovati svoje i tuđe živote u korist arhaičnih stremljenja dalekih predaka, udaljen im od pameti koliko guzica od mozga – govore kako je problem mirovinskog sustava (i svi ostali „problemi“ ljudskog roda, posebno onaj o rastućoj ekonomskoj nejednakosti osoba i naroda) itekako rješiv, ukoliko se riješimo okamenjenih dogmatskih nazora i ljudski pristupimo njihovom razrješavanju. Jer, sredstva i načini postoje, stvar je isključivo u čovjeku, za sada jedino poznatoj vrsti u svemiru koja je neprijatelj same sebe. Zakon očuvanja energije govori kako je moguća samo njena preraspodjela, ali ne i uništenje. Upinje li se ljudski rod povećati svjetlosnu iskoristivost žarulja, na račun smanjenja toplinskih gubitaka, zašto ga to ne upućuje kako će veću korist za umirovljenike (i ne samo njih) moći postići samo smanjenjem izdataka na budalaštine: kvaliteta života može se povećati samo redukcijom izdataka za njeno narušavanje, kuda narodima naturana paradigma ugroženosti svakako i spada. Jeli to zaista toliko nejasno pastirima svjetskih stada, da su prisiljeni ekskomunicirati svoje prosvjetitelje od pameti, koja upravo njima samima nedostaje? Radnici koji se ne bore istovremeno, ne samo protiv povećanja dobi za umirovljenje, već i za promjenu cjeline odnosa u društvu koji utječu na dostojanstvo njihova života, teško će bilo što trajnije izboriti. Uvijek će biti tek naivne žrtve, manipulirane onima koji ih stoljećima, pod različitim krinkama, koriste kao pijune u vlastite svrhe. Možemo parafrazirati satirični epitaf koji se pojavio nakon smrti francuskog kardinala Richelieu-a: Ljudima vladaju pastiri koji rade više lošega nego dobrog. Dobro čine loše, a loše čine dobro.

Ladislav Babić

magazinplus.eu

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close