Kur'an znaju napamet: U BiH trenutno 282 hafiza

U registru Islamske zajednice Bosne i Hercegovine trenutno su upisana 282 hafiza. A, Muhamed Šerbi iz Vjerskoprosvjetne službe IZ BiH kazao je za novinsku agenciju Patria kako je broj u BiH onih koji svetu knjigu Kur'an poznaju napamet, daleko već.

– Mnogo hafizi koji žive u BiH položili su hifz u nekim drugim zemljama, a kada su se vratili u BiH nisu tražili da svoje znanje verifikuju i u institucijama IZ BiH, i oni se ne nalaze u našem registru hafiza. Također, mnogo je onih koji su Kur'an naučili napamet, ali nikada to nisu ozvaničili pred komisijom Rijaseta, tako da ni takve nemamo u našim registrima – kaže Šerbi.

Broj hafiza u BiH posljednjih godina je u stalnom porastu. Primjerice, u 2007. godini hifz je položilo 18 hafiza, narednih godina čak nešto i manje. No, taj broj u posljednje tri godine daleko je veći. Pretprošle godine hifz su položila 24 hafiza, prošle godine diplome su dobili 27 hafiza, dok je samo u prvih šet mjeseci ove godine pred komisijom IZ BIH hifz uspješno položilo 15 kandidata.

– Od tih 15 kandidata njih deset su žene. Broj žena hafiza u našoj zemlji svake godine se povećava – objašnjava Šerbi.

Najmlađi kafiz u BiH trenutno je Ahmed Hamidović iz Sarajeva, koji ima 14 godina. Nekoliko godina ranije najmlađi hafiz je bio Haris Čorbo iz Breze, koji je hifz položio sa devet godina.

Šerbi objašnjava kako je Islamska zajednica BiH pripremila projekt izgradnje četiri velika centra za učenje Kur'ana. Jedan će biti smješten u Sarajevu, jedan u srednjoj Bosni, zatim u Krajini a jedan već radi u Mostaru.

Praksa je pokazala da Kur'an najbolje nauče srednjoškolci, koji rade sa muhafizom – mentorom, a nakon što Kur'an savladaju napamet, ispit koji traje oko 15 dana polažu pred stručnom komisijom IZ BiH.

– To je obiman i odgovoran posao, koji i nakon što postanete hafiz morate nastaviti raditi kako Kur'an ne bi zaboravili – kažu hafizi, piše Patria.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close