PolitikaZDK

KUCZ dodijelila priznanja i nagrade povodom Svjetskog dana civilne zaštite

KUCZ dodijelila priznanja i nagradepovodom Svjetskog dana civilne zaštite

U sklopuobilježavanja 1. marta – Svjetskog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštiteFederacije BiH, Kantonalna uprava civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantonaorganizirala je u sjedištu Zeničko-dobojskog kantona prigodnu svečanost nakojoj su uručena priznanja i nagrade istaknutim pojedincima i kolektivima zauloženi rad, zalaganje i ostvarene rezultate u zaštiti i spašavanju ljudi imaterijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća.

Prisutne jepozdravio Fahrudin Brkić, komandant Kantonalnog štaba civilne zaštite iministar u Vladi ZDK, koji je istakao kako je težište rada KŠCZ i KUCZ u 2018.bila prevencija, opremanje i obuka struktura civilne zaštite i građana zazaštitu i spašavanje.

“Nakongodinu dana možemo sa sigurnošću reći da smo ove godine obučeniji iopremljeniji u odnosu na raniji period, ali moramo uvijek ulagati u ovu oblastda bismo bili u potpunosti zadovoljni”, kazao je Brkić.

Vlada ZDK jeputem KUCZ u 2018. izdvojila jedan milion maraka budžetskih sredstava koja sudodijeljena lokalnim zajednicama za sanaciju šteta od posljedica prirodnihnesreća i popravak infrastrukture. U sanaciju sedam klizišta i dijelova petriječnih korita uloženo je 572.000 KM. Nabavljena je i oprema za potrebe službiza zaštitu na vodi i pod vodom i spašavanje iz ruševina, općinskih službi zazaštitu od požara, kao i opremanje KŠCZ u vrijednosti 381.000 KM, a nabavka trinova navalna vatrogasna vozila koštala je 120.000 KM. Za hitne intervencije iuspostavu prohodnosti regionalnih puteva tokom prirodnih nesreća u 2018. godinuizdvojeno je 1,4 miliona KM.

MinistarBrkić ovom prilikom se zahvalio na uloženim naporima direktoruKantonalne uprave civilne zaštite Džavidu Aličiću, koji iz zdravstvenih razloganije bio u mogućnosti da prisustvuje današnjoj svečanosti.

Zlatnaznačka, najviše priznanje, dodijeljena je Halimu Kuloviću (PVJ Kakanj) i SemiruŠatoroviću (GSS Zenica), dok su pismenu zahvalnicu dobili Federalna upravacivilne zaštite, Gorska služba spašavanja u BiH, Gorska služba spašavanja FBiH,Adnan Ćukle – Vatrogasni savez ZDK i Dobrovoljno vatrogasno društvo Zenica.

Pismenapohvala dodijeljena je Fahrudinu Brkiću, komandantu Kantonalnog štaba civilnezaštite ZDK, Nurudinu Hrusti (Općina Kakanj), Jasmini Pašalić (KUCZ ZDK),Izudinu Kučanoviću (PVJ Olovo), Kemalu Hodžiću (SCZ Olovo), VeliduMaličbegoviću (PVJ Žepče), Samiru Šahinoviću (PVJ Kakanj), Gorskoj službispašavanja – Stanica Zenica te Saidu Balta, kome je priznanje dodijeljenoposthumno.

Press služba ZDK

zdk.ba
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close