BiHPolitika

KS: Forto premijer, Konaković predsjedavajući Skupštine?

Predstavnici šest stranaka nastavit će danas pregovore o formiranju vlasti u Kantonu Sarajevo

Domaćin sastanka bit će Socijaldemokratska partija, kako je Feni potvrdio šef pregovaračkog tima te stranke Damir Mašić, a skupu  će prisustvovati i predstavnici Naše stranke (NS), Demokratske fronte (DF), Naroda i Pravde (NiP), Saveza za bolju budućnost (SBB) i Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL).

Predstavnici šest stranaka su prošle sedmice na jednom od sastanaka načelno verificirali 29 nacrta principa na kojima će se zasnivati koalicija u Kantonu Sarajevo.

Kako smo i do sada pisali, najveći problem u dosadašnjim pregovorima je pozicija kantonalnog premijera, na koju pretendira nekoliko koalicijskih partnera.

 

Prema nepotvrđenim ali prilično pouzdanim informacijama, premijerska pozicija će pripasti Našoj stranci koja će na tu funkciju najvjerovatnije kandidirati Edina Fortu, dok će Naša straka dobiti funkciju predsjedavajućeg Skupštine, gdje bi se mogao naći lider te stranke, Elmedin Konaković, koji je inače pretendirao na premijersku funkciju.

Naša stranka i njen vjerovatni kandidat Edin Forto, imaju puno veće izglede domoći se premijerske pozicije budući da iza njih stoji prilično čvrst koalicioni blok kojeg čine SDP, DF i Naša stranka, dok je Narod i Pravda Elmedina Konakovića u labavom savezu sa vjerolomnom partijom SBB Fahrudina Radončića i slabašnom Nezavisnom bosanskohercegovačkom listom Ibrahima Hadžibajrića.

(SB)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close