Kroz Challenge program do 30.000 eura grant sredstava

Ukoliko imate registriranu firmu i biznis plan za kojeg vjerujete da ima veliki potencijal za kreiranje  novih radnih mjesta i povećanje izvoza pogodan ste kandidat za dobivanje grant sredstava iz Challenge programa.

Ovo je nova inicijativa Veleposlanstva Švedske u BiH koja ima za cilj pružiti podršku mikro i malim kompanijama iz BiH, i onima iz Švedske koje imaju svoju proizvodnju ili provode određene projektne aktivnosti u našoj zemlji.

(Asa Trulsson)

Maksimalan iznos granta koje kompanije mogu dobiti kroz ovaj program je 30.000 eura.

Asa Trulsson, drugi tajnik  u Veleposlanstvu Švedske u BiH, zadužena za suradnju sa privatnim sektorom kaže za eKapija.ba da kompanije za sredstva iz ovog programa mogu aplicirati samo online i to putem stranice www.challenge.ba.

”Jedan od glavnih kriterija za kompanije je da moraju biti registrirane. Znači, na ovaj program ne mogu aplicirati kompanije koje su tek u procesu registracije jer pri prijavi morate imati ID broj.  Na program, također, ne mogu aplicirati nevladine organizacije”, pojašnjava Trulsson navodeći da su do sada imali dosta upita vezanih upravo za ova pitanja.

Projekt sa kojim kompanije budu aplicirale trebao bi se realizirati u roku od 12 mjeseci.

Firme koje žele aplicirati za maksimalni iznos od 30.000 eura moraju priložiti financijsko izvješće za (najmanje) prethodnu godinu. ”Radi se o sigurnosti. Kada dajemo veća grant sredstva želimo znati o vašoj prethodnoj financijskoj povijesti”, navodi naša sugovornica. Ako ste kompanija koja je tek nedavno osnovana možete aplicirati za sredstva od 10.000 eura.

Program se zasniva na principu podjele ulaganja. Firma koja se prijavljuje za iznos granta mora biti u mogućnosti da sufinancira projekt s jednakim iznosom iz vlastitih sredstava. ”Ako žele od nas 10.000 eura, očekujemo i da će firma isto toliko uložiti u projekt.  Time pokazuju da su predane svojoj ideji  i da vjeruju u nju.  Radi se i o podjeli rizika. Znači ulaganjem istog iznosa na neki način dijelimo taj rizik”, kaže Trulsson.

Svjesni su i da je pristup financijama otežan osobito ako se radi o kompanijama koje su tek osnovane. Što se tiče takvih firmi postoji mogućnost takozvanog ”in kind” doprinosa projektu. On se zasniva na tome  da firme mogu osobu koja već radi unutar kompanije odrediti da radi na projektu i troškove njihove plaće mogu se računati kao ‘in kind’ sudjelovanje.

Pri odabiru projekata prednost će imati oni koji budu inovativni, imaju izvozni potencijal, te oni koji će povećati broj zaposlenih.

”Kreiranje novih poslova, zapošljavanje mladih, žena, te stvaranje mogućnosti za izvoz na skandinavsko tržište neki od poželjnih uvjeta koje bi trebalo zadovoljiti”, kaže ona dodajući da to naravno nije fiksno te da recimo i dobra ideja koja će poboljšati izvoz na hrvatsko tržište ima mogućnost za financiranje.

Firme iz svih sektora se mogu prijaviti izuzev onih koje se odnose na oružje, vojne opreme, duhan, alkohol, drogu, itd.

Aplikacija mora biti popunjena na engleskom jeziku, a rok za njenu dostavu je 30.11.2013. godine.

Mogućnost prezentacije ideje putem video clipa

Trulsson naglašava da u sklopu aplikacije postoji i mogućnost gdje kompanije mogu ‘uplodati’ video pitch od 3 minute.  Napominje da on nije obvezno pri aplikaciji, ali da bi njima puno značio takav uvid u mjesto na kojem radi aplikant,  te opremu koju trenutno imaju i sl. ”Mislim da bi kompanije trebale iskoristiti tu mogućnost i apliciranje učiniti zabavnim. Budući da je ovo i natjecanje mislim da bi i tu mogućnost mogli iskoristiti kako bi nam što bolje predstavili svoju ideju i na taj način se izdvojili od drugih”, ističe ona.

D.Kozina
ekapija

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close