Kriza u SAD-u i “vrijeme za paniku”: raspali se pregovori, bez plana kako izbjeći bankrot svega 1 dan do isteka roka

Dvije mogućnosti su ostale po pitanju aktualne američke krize: ili će se rješenje postići u zadnjem trenutku ili ćemo već sutra svjedočiti ulasku SAD-a u tehnički bankrot.

Financijski stručnjaci upozorili su jučer američki Kongres kako bi bankrot mogao izazvati opću paniku na svjetskim tržištima, čak i da SAD izađe iz krize prije nego prvi računi dođu na naplatu. Nadalje, ističe se kako će biti ugrožena stabilnost dolara ukoliko Kongres do sutra ne pronađe rješenje za podizanje stropa zaduživanja.

Zadnjih nekoliko dana situacija je bila kaotična – u nekoliko navrata se isticalo kako će dogovor biti “postignut kroz nekoliko sati”, no svaki put je došlo do urušavanja pregovora. Ista stvar se dogodila ponovno jučer – lideri Senata su bili, barem prema njihovim riječima, na korak do kompromisnog rješenja, te su se tada oglasili Republikanci iz Predstavničkog doma, ističući kako “oni imaju potencijalno rješenje”. U ovoj konfuziji došlo je do dodatnog gubitka sada već izuzetno dragocjenog vremena, a dan je završio bez dogovora.

Kampanja kojom se jučer pokušalo natjerati Republikance iz Predstavničkog doma da prihvate podizanje limita federalnog duga je završila, prenosi The Washington Post, “sramotnim neuspjehom”. Nakon toga lideri Senata su, još jednom, najavili kako će oni krenuti u pregovore koji bi “išli prema rješenju”. No, sada se postavlja pitanje – je li već prekasno? Neki vjeruju kako će biti nemoguće postići dogovor do sutra. Jedna stvar je jutros, u vrijeme pisanja ovog teksta, jasna – plan kojime bi se spriječio američki tehnički bankrot trenutačno ne postoji.

Kako situacija trenutačno izgleda? Demokrati imaju većinu u Senatu, njihov lider, Harry M. Reid, i lider Republikanaca, Mitch McConnell, mogli bi danas – vjerojatno i hoće – izaći s prijedlogom neke vrste kompromisnog rješenja. No, čak i ako to učine, nema sigurnosti da će isti prijedlog biti prihvaćen tijekom današnjeg dana. Naime, u Senatu imamo “tvrdu liniju” republikanskih konzervativaca kao što su Ted Cruz iz Teksasa i drugi. Neki Demokrati već sada smatraju kako bi isti mogli zakočiti ili čak u potpunosti odbaciti ponuđeno rješenje. Podsjetimo, Republikanska stranka je također duboko podijeljena oko ove situacije, između tzv. umjerenih i konzervativnijih Republikanaca.

Svaki prijedlog u Senatu i dalje mora dobiti odobrenje Predstavničkog doma, koji je u rukama Republikanaca. No, jučerašnji raspad pregovora pokazuje kako John Boehner – republikanski lider iz donjeg doma Kongresa – nema kontrolu nad svojim zastupnicima. Cijeli jučerašnji dan Boehner i njegovo vodstvo pokušavali su isklesati prijedlog rješenja koji bi bio prihvaćen od strane 217 Republikanaca u Predstavničkom domu. Zbog toga su i prekinuti pregovori u Senatu. No, pred kraj dana Boehner i njegovi zamjenici su jednostavno odustali te iznenada otkazali glasanje po pitanju predložene mjere. Jasno, to su učinili kao i Obama kada se trebalo glasati po pitanju napada na Siriju – znali su kako nemaju podršku za svoj plan.

Boehner i republikansko vodstvo sinoć je napustilo zgradu Kongresa bez ikakvog novog plana i bez ikakvog objašnjenja. Ako su prethodni dani bili uvod u krizu, ovo je pravi početak krize. Financijska tržišta u SAD-u sinoć su već počela bilježiti pad. Nakon propalih pregovora oglasila se i rejting agencija Fitch, jedna od 3 najutjecajnije, ističući kako razmatraju smanjenje američkog kreditnog rejtinga koji trenutačno ima status AAA.

Ukoliko rješenje ne bude postignuto do sutra, SAD će ući u fazu tehničkog bankrota. To znači da će Jack Lew, tajnik američke riznice, imati na raspolaganju svega 30 milijardi USD za plaćanje računa nacije. To ne znači da će SAD odmah sutra prestati plaćati svoje račune, no već 1. studenog – prema nezavisnim analitičarima – SAD-u će ponestati sredstava.

Naravno, problem ovdje nije samo tehničke prirode – američki bankrot bio bi ogroman šok za cijelu globalnu ekonomiju. Nova svjetska kriza bila bi neizbježna, a posljedice bi bile ogromne – naročito za SAD i njihovu ulogu u svijetu, kao i za valutu dolar.

Što očekivati od današnjeg dana? Senat će vjerojatno predložiti plan kojime bi se ova kriza odgodila do početka 2014. U Senatu će prijedlog proći, vrlo vjerojatno. Tada po prijedlogu mora glasati i Predstavnički dom koji ima 435 zastupnika, od toga su 200 Demokrati. Liderica Demokrata u donjem domu američkog Kongresa, Nancy Pelosi, potvrdila je kako će svih 200 glasati za mjeru kojom bi se izbjegao sutrašnji bankrot. To znači da Boehner mora osigurati 20-ak glasova, ali pitanje je da li je u stanju to učiniti. Upravo je jučer imao priliku za to, cijeli dan su pokušali sastaviti prijedlog koji bi osigurao bar tih 20-ak glasova. Odustali su – to je znak da nemaju potporu.

Glasanje se trebalo dogoditi kasno sinoć. Jedan po jedan Republikanci su ulazili u Boehnerov ured, no niti ove konzultacije nisu pomogle. Ideološka komponenta sada je već preuzela političku. Nemojmo zaboraviti kako se sve ovo vrti oko Obaminog plana obveznog zdravstvenog osiguranja “Obamacare”. Utjecajne i moćne konzervativne organizacije i skupine napraviti će sve da se ovaj plan slomi, pa makar i pod cijenu američkog bankrota. Jedna od moćnijih skupina, “Heritage Action for America”, jučer je oko 17 sati po lokalnom vremenu zadala možda i zadnji udarac bilo kakvom kompromisnom rješenju – iz organizacije je poslana e-mail poruka svim zakonodavcima u kojoj se od njih traži da odbace prijedlog u Predstavničkom domu koji “neće učiniti ništa po pitanju zaustavljanja Obaminog masivnog zdravstvenog plana”. Neposredno nakon ove e-mail poruke Boehner je otkazao glasanje.

Ako rješenje i bude postignuto “zadnje minute”, već ova situacija koja danas ugrožava ekonomiju cijelog svijeta, dovoljan je razlog za ozbiljno promišljanje o američkom kredibilitetu i ulozi globalnog ekonomskog lidera.

advance

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close