Krivaja u stečaju nagomilala 19 miliona KM gubitka

U izvještaju koji je aktuelnom stečajnom upravitelju Krivaje dostavljen u srijedu uočene su brojne neregularnosti u poslovanju, izvještava BHT1.
Revizorski izvještaj utvrdio je da je u periodu od 28 mjeseci vođenja stečajnog postupka, koliko su u Krivaji proveli bivši stečajni upravitelj Muharem Hozić i tadašnji menadžer za proizvodnju Suad Džindo, napravljen dodatni gubitak od 19,5 miliona maraka.
Ovaj izvještaj je sačinjen prema nalogu novog stečajnog upravitelja IP Krivaja u stečaju Hamdije Muratovića, uz saglasnost Odbora povjerilaca, te obrađuje period od novembra 2011. do marta 2014. godine.
– U toku 2012. godine vršena je nabavka opreme u vrijednosti 494.693 KM, a revizoru nije predložen ni jedan dokument o postupku javne nabavke izuzev fakture dobavljača koju je ovjerio stečajni upravnik, te smatramo da su nabavke izvršene u suprotnosti sa Zakonom o javnim nabavkama, navode revizori.
Iako se od njih očekivalo da pokrenu proizvodnju i doprinesu povećanju prihoda Krivaje, menadžer za proizvodnju i njegovi saradnici, prema nalazima revizora bli su samo dodatno finansijsko opterećenje kompaniji.
Bruto plata generalnog direktora u periodu stečaja iznosila je 239.363 KM, a direktora dobitnih centara 481.011 KM.
Revizoru nije predočen plan pokretanja proizvodnje niti jedan izvještaj o urađenim planovima niti je od njih tražen izvještaj o radu. Revizijom je utvrđen kotinuirao potpisivanje ugovora o djelu sa trećim licima uprkos više od 1.000 stalno zaposlenih u Krivaji.
Novoimenovani stečajni upravnik u Krivaji nije želio komentrati rezultate revizije.
– To prepuštam drugima. Imaju stečajni organ,Odbor povjerilaca, stečajni sudija… Ima i jansost, kazao je Muratović.
U Sindikatu Krivaje ne žele se baviti rezultatma revizije. Za njih je, kažu, najvažnije da dođe kvalitetan kupac preduzeća koji bi radnicima osigurao posao i primanja.
Izvještaj revizora zainteresirao je i istražne organe koji bi trebali utvrditi da li ima i ko je odgovoran zanavode o nezakonitom poslovanju u IP Krivaja u stečaju, izvijestila je BHT1.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close