Branje šumskog voća unosan posao: Zbog kiše rod udvostručen

Borovnice, kupine, maline, šumske jagode, gljive… ove godine rodile su više nego prethodnih godina, kazali su nam iz zadruga koje se bave otkupom ovih kultura.

“Otkupljujemo sve vrste gljiva i šumskog voća, a ove godine rod je mnogo veći nego prošlih godina, zbog obilnih kiša”, kazali su nam iz zadruge Heko iz Bugojna, te dodali kako je mnogo zainteresovanih za branje, ali o otkupnim cijenama nisu govorili.

Iz firme Mushroom iz Čelinca, koja se bavi otkupom gljiva i šumskog voća sa područja cijele Bosne i Hercegovine, kazali su kako imaju nakupce od kojih uzimaju gljive, te kako otkupne stanice imaju u Nevesinju i u Čelincu.

“Cijene nisu fiksne, one se svaki dan određuju, a diktira ih inostrano tržište na koje mi uglavnom izvozimo. Otkupni materijal izvozimo u Francusku, Belgiju, Holandiju, Italiju, Španiju i druge zemlje”, kazali su nam iz Mushrooma.

Iako ih ima mnogo, kazali su iz ove firme, kvalitet gljiva nije zadovoljavajući. Ove godine su, navode, otkupili od 180 do 200 tona šumskog voća i sve to su već prodali, dok su prošle godine otkupili 300 tona gljiva i 220 tona šumskog voća.

Da je branje ovih kultura unosan posao, potvrdio je i nedavni tekst koji je objavila novinska agencija Patria, a koji govori o beračima borovnica koji su preplavili Bjelašnicu i Igman, planine na kojima šumskih plodova ima i za izvoz. Ipak, zbog njenog uroda ove godine cijena borovnice je nešto niža u odnosu na prošle godine, pa je otkupna cijena u ovom periodu četiri KM po kilogramu, a na pijacama se može kupiti za pet KM, dok se prošle godine cijena po kilogramu kretala oko sedam KM.

Berači tvrde da mogu ubrati i do 50 kg dnevno, ako koriste češalj, pomagalo koje ima gotovo svaki berač borovnica.

Muamer D. (30) iz Sarajeva, fakultetski obrazovan, svakog vikenda odlazi na planine kako bi brao borovnice i zaradio nešto novca.

“Inače planinarim, ali od ove godine zbog cjelokupne situacije u zemlji pokušavam tu svoju ljubav prema prirodi i unovčiti. Bjelašnica je vikendom puna perača borovnica i ljekovitog bilja, a dnevno se može zaraditi prilično veliki iznos novca”, kazao je Muamer.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close