BiHPolitika

Kristijan Švarc-Šiling: Hrvatska podmuklo radi na stvaranju trećeg entiteta

EKSKLUZIVNO Nekadašnji visoki predstavnik u BiH

Kristijan Švarc-Šiling: Hrvatska podmuklo radi na stvaranju trećeg entiteta

Oni stalno govore o “evropskim vrijednostima”, a na terenu rade sve da se BiH podijeli i Mostar proglasi glavnim gradom hrvatskog komada teritorija

Autor: Sead Numanović – avaz

Zvanična politika Hrvatske sve se naglašenije miješa u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine. Dok govore o “evropskim vrijednostima”, oni balkaniziraju Evropu i potajno rade na stvaranju trećeg entiteta. Njihov konačni cilj nije da BiH i region budu dio Evrope, već da se stvori “velika Hrvatska”, a posljedično i “velika Srbija” – kaže u ekskluzivnom razgovoru za “Dnevni avaz” Kristijan Švarc-Šiling (Christian Schwarz-Schilling), nekadašnji visoki predstavnik u BiH.

On je danas, zajedno s Pedijem Ešdaunom (Paddy Ashdown) i Karlom Biltom (Carl Bildt), također bivšim visokim predstavnicima, uputio otvoreno pismo Federiki Mogerini (Federica Mogherini).

Upozorenje Mogerini

U njemu upozoravaju visoku predstavnicu EU i zamjenicu predsjednika Evropske komisije na štetno djelovanje Hrvatske u BiH.

– Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sigurno nije nimalo sretan što se Hrvatska petlja u BiH. On ne bi, vjerovatno, imao ništa protiv da na tanjir dobije “veliku Srbiju”, ali ne radi na tome. Ne možete naći neku njegovu izjavu koja ukazuje na takav smjer.

Siguran sam da Dodik to želi, ali isto tako vjerujem da Vučić njegovu taktiku i politiku smatra nepromišljenom, pa i glupom – kaže Švarc-Šiling.

Navodi da je pismo koje su danas poslali usmjereno i ka oblikovanju diskusije o BiH koja bi se mogla povesti na sjednici Vijeća za vanjske poslove EU (FAC). Ministri vanjskih poslova država Unije sastat će se već u ponedjeljak, 10. decembra. Očekuje se da će opet razgovarati o BiH.

– Mi smo vrlo aktivni ovih dana u razgovorima s evropskim zvaničnicima i objašnjavamo im stvarnu pozadinu štetnog djelovanja Hrvatske.

Oni stalno zbunjuju evropske zvaničnike pričom o tome da je izbor Željka Komšića neustavan i nelegitiman i pozivaju se na “slučaj Ljubić”. Neće da kažu da je Ustavni sud BiH donio odluku u ovom slučaju u vezi s popunom Doma naroda Parlamenta Federacije i da to nema nikakve veze s izborom za članove Predsjedništva BiH.

Kratkovidna taktika

Taktika Hrvatske, kao i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića je dobra, ali kratkovidna. Oni su non-stop u Briselu, pričaju svoju priču, unose pometnju…

Na terenu i zvanični Zagreb i HDZ BiH rade sve što mogu da bi završili pripreme za stvaranje trećeg entiteta i proglašenje Mostara kao njegovog glavnog grada – upozorava Švarc-Šiling.

On ističe i da će trojica visokih predstavnika uraditi svoj dio posla i objasniti EU i međunarodnoj zajednici šta se dešava, ali da ga zbunjuje pasivnost bošnjačkih političara.

– Ne znam šta oni rade. Jesu li baš toliko preokupirani svojim mjestom u vlasti da ih sudbina države ni ne zanima ili, naprosto, ne razumiju šta se dešava. Naše pismo, onda, trebaju shvatiti kao alarm! Da izvade glavu iz pijeska, trgnu se iz politikantskih kombinacija i suoče s realnom opasnošću raspada. Hrvatska na tome vrlo predano radi – upozorava on.

Švarc-Šiling navodi i da je već obavio seriju razgovora s njemačkim političarima, ali i brojnim drugim.

– Nas trojica dijelimo isti strah – bojimo se novog razvoja na Balkanu i zato podižemo glas. Mi ne sumnjamo ni trena da je cilj da se BiH raskomada. O tome niko otvoreno ne govori, ali se predano radi na tome da se EU i međunarodna zajednica prevare. Mi to nećemo dopustiti – naglašava on.

Potrebno otrežnjenje

On poručuje i da očekuje da će pismo, ali i druge mjere koje poduzimaju bivši visoki predstavnici, dovesti do “otrežnjenja” Hrvatske.

– Nadam se da će se oni urazumiti i shvatiti da se ne mogu igrati s BiH, ali ni s Evropom i evropskim vrijednostima. Oni stalno govore o tome, stalno ističu da su Hrvati u BiH predvodnici tih evropskih vrijednosti, a sve što rade je najgora verzija Balkana. To je neprihvatljivo i to najviše šteti Hrvatskoj i Hrvatima – zaključuje Švarc-Šiling.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close