Kreditni poticaji za malu privredu u FBiH od 20.000 do 500.000 KM

Federalno ministarstvo poduzetništva i obrta objavilo je javni natječaj za odabr korisnika kreditnih sredstava po pogramu “Kreditni poticaj razvoja poduzetništva i obrta”, izvještava Indikator.ba.
Kreditni program ima za cilj pružiti finansijsku potporu subjektima male privrede za produktivnije poslovanje i rast privrednih aktivnosti, a neophodna su im dodatna ulaganja u stalna sredstva. Dodatna ulaganja omogućit će pokretanje nove i održavanje postojeće proizvodnje, pružanja usluga, veće iskorištenje kapaciteta, održavanje postojećih radnih mjesta, novo zapošljavanje i povećanje izvoza.
Kredit će se plasirati putem Razvojne banke FBiH s rokom povrata na sredstva do sedam godina s grace periodom do dvije godine, uključenim u rok povrata sredstava i kamatnom stopom od 1,5%. Minimalni iznos kredita po korisniku može biti 20.000 KM, a maksimalan iznos određen je u ovisnosti od broja zaposlenih u subjektu male privrede – do 200.000 KM za subjekte sa 3-9 zaposlenih, do 300.000 KM za subjekte sa 10-49 zaposlenih i do 500.000 KM za subjekte sa 50-250 zaposlenih.
Odobrena kreditna sredstva mogu se koristiti najmanje u 80% iznosu za finansiranje stalnih sredstava, a najviše do 20% odobrenih kreditnih sredstava subjekti male prvrede moći će koristiti za nabavku repromaterijala/sirovina.
Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta će imenovati komisiju koja će na osnovu kriterija natječaja utvrditi rang-listu potecijalnih korisnika kredita.
Rok za dostavu prijava je do 4. jula 2014. godine.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close