Kreću ratovi unutar stranaka: Ono što se desilo u SBB-u i HDZ-u 1990 samo je početak

Ono što se proteklih dana dešavalo u Savezu za bolju budućnost (SBB), iz čije su stranke istupila dvojica članova, poslanika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, Hazim Kapić i Nihad Alikadić, te ono što se dešava u HDZ-u 1990., predsjednik Federacije BiH i Stranke pravde i povjerenja (SPP) Živko Budimir očekuje, kako je rekao u izjavi za Agenciju Fena, da će se to u narednom periodu dešavati i u drugim strankama.

– S obzirom na to da je politička situacija u BiH, a posebno u FBiH turbulentna već gotovo dvije godine i da ovakva vremena dovode do toga da ljudi iskazuju svoje neslaganje sa određenim djelovanjem u političkim strankama, u kojima su do sada bili, za očekivati je da će se takav proces i nastaviti, istakao je Budimir.

Hazim Kapić i Nihad Alikadić, kako su istakli na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, neće više djelovati u poslaničkom klubu SBB-a BiH, već kao samostalni poslanici u tom domu.

Alikadić je Feni kazao da je njegov razlog za istupanje iz Kluba upravo SBB-ovo protivljenje hitnoj proceduri seta antikoruptivnih zakona, a Kapić da se on i otprije ne slaže s politikom SBB-a, posebno u Unsko-sanskom kantonu.

U tom kontekstu, Budimir kaže da ulazimo u vrijeme u kojem „maske padaju“, odnosno u kojem će se vidjeti „ko zaista radi u interesu građana BiH, a ko ne“.

– Doći će do određenog „preslagivanja“ na političkoj sceni. Nakon izbora to će biti puno dramatičnije nego sada, ali i do izbora ćemo imati takvih situacija – kazao je Budimir.

Komentirajući Strukturirani dijalog o pravosuđu, na kojem ove sedmice u Briselu nisu prisustvovali predstavnici Ministarstva pravde BiH i iz Republike Srpske, podsjetio je da „kada je počeo Strukturirani dijalog o promjenama pravosudnog sustava da su tada pokušali iz Republike Srpske i HDZ-a, konkretno ministar pravde BiH Bariša Čolak, izbaciti predstavnike Federacije BiH iz takvog jednog razgovora“.

– A sada smo došli do situacije da oni sami odbijaju biti dijelom toga. To govori samo po sebi, rekao je u izjavi za Fenu predsjednik Federacije BiH Živko Budimir.

(Fena/aa)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close