Krajina: U ponedjeljak kandidat za Jedinicu za krajnju potrošnju

Ministar finansija Federacije BiH Ante Krajina najavio je da će u ponedjeljak, 25.marta, predložiti kandidata iz tog bh.entiteta za člana Jedinice za krajnju potrošnju Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UOUIO) BiH.
On očekuje da se uskoro realiza dogovor o uspostavljanju te jedinice, koja bi trebalo da preispita iznos dugovanja između entiteta po osnovu raspodjele prihoda s jedinstvenog računa UIOBiH.
-Dogovoreno je da se formira Jedinica za krajnju potrošnju i uskoro predstoji realizacija tog dogovora. Republika Srpska je imala kandidata iz UIO, međutim, mi nismo imali osobu koja bi mogla zadovoljiti ove potrebe i koja ima sve kompetencije, ali našli smo rješenje u popunjavanje Jedinice i ići ćemo po principu ugovora o djelu – rekao je Krajina u izjavi novinarima nakon današnje sjednice UO UIOBiH održane u Banjoj Luci i dodao da vjeruje da će u ponedjeljak upututi prijedlog o tome UIO.
Krajina je podsjetio i da je uvijek druga strana, koja treba napraviti poravnjanje prihoda od indirektnih poreza, imala zadršku.
– Mi smo to apsolvirali i rekli smo da nam u tome može pomoći Uprava svojim radom, argumentovanjem zašto određena poravnjanja treba vršiti i zašto su nastale promjene – naveo je on.
Naglasio je da Jedinica za krajnju potrošnju treba upravo da radi na tome da cijeli proces bude transparentan, potkrijepljen argumentima, te kada dođe do poravnjanja, da to bude tehnička stvar, a ne da se dođe u situaciju, da strana koja treba izvršiti povrat sredstava, ima o tome rezervu.
Predsjedavajući Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH i državni ministar finansija Nikola Špirić je nakon sjednice komentirao i inicijativu Vlade RS-a za uvođenje „plavog dizela“ za potrebe poljoprivredne proizvodnje.
Špirić je dodao da je bio dogovor da će entiteti preuzeti podsticaje za poljoprivrednu proizvodnju u smislu uvođenja „plavog dizela“.
Vlada RS-a jučer je zadužila sve predstavnike RS-a u UO UIOBiH da podnesu zahtjev za donošenje odluke o oslobađanju plaćanja obaveza za putarine i akcize za dizel gorivo, koje koriste registrovana poljoprivredna gazdinstva za potrebe poljoprivredne proizvodnje, saopćeno je iz entitetske vlade.
Špirić je dodao i da nema saglasnosti FBiH da se „plavi dizel“ uvede na način kako je predlagala RS, te je dodao da je UO UIO tu nemoćan.
On je potvrdio da su na sjednici UO UIOBiH usvojeni novi koeficijenti za period janura – mart 2013. godine, te Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji UIO, što će omogućiti efikasniji rad ove institucije, jer je dosadašnji pravilnik bio u primjeni od 2004. godine.
UO UIOBiH danas je uputio u dalju proceduru izmjene Zakona o akcizama BiH koje se odnose na proizvodnju piva, ali se nisu izjašnjavali o Carinskom zakonu jer on, kako kaže, treba da bude urađen od  UIO.
Dodao je da u posljednje vrijeme, „nažalost, postoji situacija da Ministarstvo vanjske trgovine ulazi u oblasti koje nisu  njihova nadležnost“.
– To nerijetko prati izvjesna doza politikanstva, a nema konkretnih efekata i to treba vratiti u regularne tokove i najbolje je kada svi radimo u skladu za zakonom – kazao je Špirić.
Ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija nije davao izjave nakon današnje sjednice UO UIOBiH.

indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close