-TopSLIDENogometSport

Kraj Lige prvaka kakvu znamo, novi sistem takmičenja

Sporazum o novoj strukturi fudbalske Lige prvaka blizu je završetka i trebao bi biti potpisan u sljedeće dvije sedmice, kazao je Andrea Anjeli (Agnelli), predsjednik Juventusa i predsjednik Evropskog udruženja klubova (ECA).

Prema novom sistemu takmičenja, poznatom kao “švicarski model”, umjesto dosadašnja 32 sudjelovat će 36 timova koji bi i grupnoj fazi takmičenja odigrali 10 utakmica umjesto dosadašnjih šest.

Došlo bi do preinake grupne faze takmičenja, a prema novom planu igrala bi se jedna liga sa 36 klubova. Klubovi bi uoči takmičenja bili podijeljeni u četiri jakosne grupe. Svaki klub igrao bi 10 utakmica s 10 različitih klubova, a suparnike bi dobivao iz različitih jakosnih grupa. Klubovi bi pet utakmica igrali na svom terenu, a pet u gostima.

Prvih osam klubova bi nakon deset kola izborilo plasman u osminu finala. Klubovi plasirani od 9. do 24. mjesta igrali bi play-off za osminu finala, a posljednjih 12 klubova bi završilo takmičenje.

Iako je bilo kritika na neke elemente plana od strane evropskih liga, Anjeli vjeruje da je posao gotovo zaključen.

– Svi su prepoznali blagodati novog sistema takmičenja. Nadam se kako će sve biti učinjeno u idućih nekoliko sedmica, postoje još neki detalji koje treba riješiti – rekao je Anjeli na današnjem sastanku ECA-e, prenosi Hina.  

Još nije poznato po kojem će sistemu nove ekipe izboriti mjesto u Ligi prvaka. Rasprava o tome još uvijek traje, a odluka o obnovi Lige prvaka 2024. vjerovatno će biti donesena na ovogodišnjem sastanku Izvršnog odbora UEFA-e koji će se održati 20. aprila.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close