Kraj agonije za MSP-ove koji očekuju podršku od 110 milijuna maraka

Nazire se kraj agonije za mala i srednja poduzeća u Federaciji koja očekuju financijsku injekciju vrijednu 110 milijuna maraka od Svjetske banke. To je Dnevnom listu potvrdio federalni ministar financija Ante Krajina koji, zajedno s ostalim članovima Vlade i vodstvom Zaklade za održivi razvoj OdRaz, ulaže napore da se blokada OdRaza, nastala uslijed političke krize u Federaciji, okonča kako ionako ugroženo gospodarstvo ne bi još više potonulo. Ipak, na putu kredita od 110 milijuna maraka još uvijek stoji ogromna prepreka – nefunkcioniranje vlasti u Federaciji.

Naime, prijeko potreban kredit od Svjetske banke koji se treba implementirati preko OdRaza stavljen je na čekanje nakon pisma federalnog premijera Nermina Nikšića Svjetskoj banci u kojem se tražilo stopiranje sredstava zbog mogućnosti zloporaba, a nakon toga i zbog neupisa Upravnog odbora i ovlaštenih osoba zaklade OdRaz u registar Ministarstva pravosuđa.

Krajina je kazao kako vodstvo zaklade OdRaz pregovara sa Svjetskom bankom kako bi se iznašao način da se kredit proslijedi malim i srednjim poduzećima kojima je prijeko potrebna pomoć za normalno funkcioniranje. Također, Svjetska banka mora završiti provjere banaka preko kojih bi novac bio stavljen u opticaj.

“Nadam se u idućem tjednu sastanku s vodstvom OdRaza i premijerom Nerminom Nikšićem kako bi se neke stvari konačno posložile. Trebali bismo doći do rješenja da znamo na čemu smo jer smo mnogo truda uložili u ovaj projekt da bi sada tek tako pustili da propadne”, kazao je Krajina. Ovaj sastanak zakazan je isključivo kako bi se našao modalitet da ministar pravosuđa Zoran Mikulić upiše Upravni odbor u registar ili, ako to nije moguće, da se spor oko OdRaza okonča na drugi povoljan način. Na upit kako se namjerava riješiti problem u slučaju da ne bude moguće upisati UO, Krajina odgovara kako se traži rješenje i za to te kako će se, ukoliko ministar ne izvrši upis, pokušati pronaći odgovarajući odgovor na situaciju.

– Pokušavam naći rješenje za cijelu situaciju kako se ne bi dogodilo da zbog nečijih stavova propadaju projekti na kojima smo radili i koji su jako važni za gospodarstvo, poručuje Krajina.

Istog mišljenja je i direktor OdRaza Vinko Jakić koji dodaje kako je za iduću srijedu zakazan i sastanak sa Svjetskom bankom kako bi se stvari privele kraju. Optimist je, no pojašnjava kako je ključ za pomoć federalnim gospodarstvenicima isključivo u rukama ministra Mikulića koji konstantno odbija upisati u registar Upravni odbor OdRaza. Jakić pojašnjava kako se cijeli program pomoći dovodi u pitanje te kako na računima OdRaza već postoji 12 milijuna maraka koji se mogu dijeliti gospodarstvenicima, a kako bi kredit Svjetske banke bio provediv u roku od pet dana ako se nađe rješenje za nastali spor. Uz cijelu priču neupisom UO-a i federalni proračun gubi više od 20 milijuna maraka koji bi se izravno uplatili na osnovi PDV-a na kredit.

“Problem kredita od 110 milijuna maraka zove se Zoran Mikulić”, kazao je za Dnevni list Jakić naglasivši još jednom kako više nije sporan on kao direktor već UO u kojem sjede federalni ministri koje je imenovala Vlada 2011. Mišljenje o cijelom problemu i informaciju o mogućem upisu UO-a u registar od ministra Mikulića jučer nisu mogli dobiti.

Dnevni list

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close