BiHPolitika

Krah vječite “vage” u vlasti: BPS na rubu politike

BPS je u prethodne četiri godine bila zastupljena u Skupštini KS s jednim zastupnikom (Semir Halilović) te ministrom Muharemom Fišom.

Na državnom nivou su imali zastupnika Zaima Backovića, a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH imali su čak četiri zastupnika.

Ipak, sudeći prema preliminarnim rezultatima ovogodišnjih izbora, evidentan je krah te stranke. Tako je BPS na 60 posto prebrojanih glasova osvojio 2.981 glas, od čega najviše Semir Halilović kao nosilac liste 1.023 glasa. Prema svemu sudeći, BPS neće participirati u Skupštini KS, jer su trenutno tek deveta stranka po broju glasova i procentu osvojenih glasova od svega 2,37 posto.

BPS je na 60 posto prebrojanih glasova u BPK osvojio 209 glasova, u HNK 928, u Tuzlasnkom kantonu su tek osma stranka po broju glasova, a u ZDK su osvojili 2.414 glasova. U HNK su izgubili mandat koji su imali.

Na 80 posto prebrojanih glasova za Federalni parlament BPS je tek 14. stranka po broju glasova (10.081). Najviše glasova je osvojio Muharem Fišo kao nosilac i to 1.141 glas. Zanimljivo je da je dosadašnji državni zastupnik Zaim Backović, sada kandidat za Parlament FBiH, osvojio tek 481 glas.

Na državnom nivou su tek 13. stranka s 12.765 glasova, od čega je Sefer Halilović osvojio 3.897, a Osman Puškar 1.402. Ostaje da se vidi da li će na državnom nivou BPS dobiti jedan mandat.

Klix
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close