Krađama oštetili javna preduzeća u ZDK-u za 840.000 KM

Vlada Zeničko-dobojskog kantona analizirala je Informaciju o prometu sekundarnih sirovina, koja je dostavljena od Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona i u vezi je s izvršenim brojnim krivičnim djelima teška krađa i oštećenje tuđe stvari.

U ovoj informaciji su prezentirani podaci o krivičnim djelima izvršenim na štetu javnih preduzeća, a izvršenom analizom krivičnih djela počinjenih u posljednje tri godine i prvih devet mjeseci tekuće godine, vidi se da su djela izvršena na štetu javnih preduzeća “Elektroprivreda BiH”, “Elektrodistribucija Zenica”, “BH Telecom” i “Željeznice FBiH”.

Kriminalističkom obradom i analizom navedenih krivičnih djela utvrđeno je da je njihovim izvršenjem oštećenim preduzećima nanesena materijalna šteta u iznosu od oko 840.000 KM.

Indirektna materijalna šteta je znatno veća, jer je otuđenje predmeta s objekata i postrojenja navedenih preduzeća za posljedicu imalo prekide u napajanju električnom energijom stanovništva i privrednih subjekata, prekide u telekomunikacijama, kao i prekide u odvijanju željezničkog saobraćaja.

Utvrđeno je da su meta počinilaca krivičnih djela bili objekti, oprema i postrojenja spomenutih preduzeća na području cijelog kantona, koji se obično nalaze na lokacijama udaljenim od naseljenih mjesta i koja često nemaju fizičku zaštitu, niti su pokriveni video nadzorom ili drugim dojavnim sistemima, što bi uveliko doprinijelo bržem i efikasnijem rasvjetljavanju izvršenih krivičnih djela i otkrivanju počinilaca istih.

Izvršioci krivičnih djela otuđene predmete uglavnom su prodavali na otkupnim stanicama sekundarnih sirovina, što otežava dokazivanje i otkrivanje izvršilaca krivičnih djela.

U informaciji su sugerirane i predložene određene mjere u smislu unapređenja zakonskih propisa koji uređuju ovu oblast, s ciljem bolje i efikasnije kontrole ovih stanica, te sankcioniranje osoba koje se bave nezakonitim otkupom.

Također, predmetnom informacijom dostavljen je detaljan pregled svih legalnih i nelegalnih stanica za otkup sekundarnih sirovina na području Zeničko-dobojskog kantona, kako bi Kantonalna uprava za inspekcijske poslove mogla poduzeti mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close