Kovačević: Još traju kontrole u okviru akcije “Meso”

Kontrole koje provodi Uprava za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH u okviru akcije “Meso” su u toku i još nema konkretnih podataka, potvrdio je Srni portparol UIO Ratko Kovačević.

On je istakao da je uočeno je da postoji ogroman promet mesa i mesnih prerađevina sa manjim iznosima, pa je potrebno duže vrijeme za obradu.

“Do sada je u procesu kontrola otkriveno nekoliko obveznika, za koje je kontrolama utvrđeno da nisu prikazivali sav ostvareni promet i po tom osnovu su izbjegavali zakonsku obavezu da se registruju u sistem PDV-a. Za te obveznike UIO je pokrenula proces registracije po službenoj dužnosti”, naveo je Kovačević.

On je rekao da je UIO BiH od Ministarstva poljoprivrede Federacije BiH zatražila informacije koje su veoma bitne za dalju istragu, ali ih još nije dobila.

Kovačević je naglasio da je UIO poslala i urgenciju Vladi FBiH u vezi sa tim pitanjem.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH, u okviru akcije “Meso”, podnijeli su 3. jula izvještaje Tužilaštvu BiH protiv nekoliko lica zbog više krivičnih djela, među kojima je i pranje novca u iznosu od oko 11 miliona KM.

Pripadnici SIPA-e u saradnji sa pripadnicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, 2. jula počeli su privremeno izuzimanje određene poslovne dokumentacije od više fizičkih i pravnih lice.

Akcija je provedena po naredbi Suda i Tužilaštva BiH zbog postojanja osnovane sumnje da je više pravnih lica i sa njima povezanih fizičkih lica oštetilo budžet BiH za nekoliko desetina miliona KM, izbjegavanjem plaćanja indirektnih poreza prilikom uvoza, obrade i prodaje mesa u BiH.

UIO BiH je u posljednje dvije godine intenzivirala sve istražne radnje u vezi sa otkrivanjem nezakonitog uvoza i prometovanja mesa u BiH.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close