Kovačević: Glavni “terorista” u BiH je vlast

Glavni krivci za ubistvo dva vojnika sinoć u Rajlovcu su političari Bosne i Hercegovine, jer čelne ljude policijskih i sigurnosnih agencija u zemlji postavljaju na osnovu stranačkih kriterija, a ne na osnovu stručnosti tih ljudi, upozorio je docent sa Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu dr. Goran Kovačević.

Sinoć je u sarajevskom naselju Rajlovac muškarac ubio dva vojnika Oružanih snaga BiH, nakon čega je izvršio samoubistvo u jednoj kući u susjednom naselju.

Policijski zvaničnici još uvijek ne mogu govoriti o tome da li se u Sarajevu desio terorizam ili ne.

– Za mene je važnije sada postaviti pitanje ko je terorista u BiH. Ja mislim da je glavni terorista u zemlji vlast Bosne i Hercegovine, jer je dozvolila da sumnjivi ljudi nesmetano hodaju ulicama – rekao je Kovačević. On smatra da društvo sada mora izvršititi pritisak na vlast, koja će na čelne pozicije sigurnosnih i policijskih agencija u BiH postaviti stručnjake i te institucije učiniti nezavisnim.

Kovačević dodaje i to da zakoni po pitanju posjedovanja oružja u BiH moraju biti strožiji. Kazne za posjedovanje nelegalnog oružja u BiH, prema rječima Kovačevića, moraju biti minimalno tri godine zatvora bez obzira o kakvom se oružju radilo, piše Patria.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close