Kosovo uvelo vize za BiH, privrednici zabrinuti, problem za ekonomsku razmjenu

BiH i Srbija jedine su dvije zemlje u regionu koje nisu priznale nezavisnost Kosova. Razlog je to zašto je vlada Kosova prije nekoliko dana odlučila uvesti vize za bh. građane.

Pored nemogućnosti slobodnog kretanja građana ovo će predstavljati ogroman problem i za bh. privrednike i kompanije. Jedna od onih koja se naša u problemima je kompanija Energoinvest.

“Ova vijest je logična s pozicije vlade Kosova, ali izaziva velike probleme za firme i kompanije kose je bave poslom na Kosovu , jedna od takvih kompanija je Energovinvest mi imamo vrlo razgranat posao i to nas naravno pogađa”, rekao je Enes Čengić, direktor Energoinvesta.

Da će uvođenje viza biti veliki problem za ekonomsku razmjenu između BiH i Kosova smatra i Flamur Gashi, ambasador Albanije u BiH.

“Već su počeli problemi, poslovi su veliki. Imam podatke da postoji najmanje oko 500 radnika iz BiH, stručnjaci ,inžinjeri i radnici koji rade na raznim poslovima na Kosovu”, dodao je Gashi.
Upravo je Kosovo bilo jedno od najvećih izvoznih tržišta za BiH. Samo prošle godine izvoz na Kosovo je iznosio oko 160 miliona maraka.

“Kosovsko tržište je veoma značajno za našu privredu jer se radi o širokoj lepezi proizvoda od metalske industrije , ali ono što je posebno bitno istaknuti tu je veliki broj proizvoda iz prehrambene industrije , pogotovo mliječne, duhanske i mesne instustrije koja dobro znamo da nemamo velike alternative, tj. te proizvode ne možemo u velikoj mjeri izvoziti na za nas ključno tržište EU”, rekao je Enes Ališković, direktor Agencije za promociju izvoza pri Vanjskotrgovinskoj komori.

Osim negativnih posljedica po robnu razmjenu, uvođenje viza imat će negativne efekte i na prevozničku industriju.

Finansijske gubitke sada je teško predvidjeti, jer ističe Ališković, potrebno je sačekati da se vide detalji odluke o uvođenju viza i procedurama koje će pratiti njihovo izdavanje.

vijesti.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close