KošarkaSport

Košarkaška reprezentacija BiH večeras u Rigi otvara kvalifikacije za Eurobasket

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras će utakmicom u Rigi protiv Latvije otvoriti kvalifikacije za Evropsko prvenstvo koje će se igrati 2021. godine.Izabranici Vedrana Bosnića nalaze se u grupi sa selekcijama Latvije, Grčke i Bugarske, a samo najlošija selekcija iz grupe neće izboriti plasman na smotru najboljih reprezentacija Starog kontinenta. Evropsko prvenstvo održat će se u četiri zemlje Evrope. Domaćini su Češka, Gruzija, Italija i Njemačka. Utakmice će se igrati u Pragu, Tbilisiju, Kelnu i Milanu, dok će se završnica turnira igrati u Berlinu.

Selektor Vedran Bosnić, ali i ostali selektori imaju mnogo problema kada je riječ o igračkom kadru. Najbolji klubovi svijeta (NBA) i Evrope (ULEB) ne dozvoljavaju svojim igračima nastup u kvalifikacijama. Tako će oni najbolji košarkaši u isto vrijeme kada su na rasporedu utakmice kvalifikacija igrati utakmice u ULEB-ovoj Euroligi i ULEB-ovom Eurocupu.

Naša selekcija će u prvom FIBA-inom prozoru igrati protiv Latvije u Rigi danas, a tri dana kasnije očekuje nas utakmica na domaćem parketu protiv selekcije Grčke. Za utakmice s Latvijom i Grčkom Bosnić je pozvao i Nemanju Gordića, ali je playmaker Partizana otpao zbog povrede pa će ga zamijeniti košarkaš Sutjeske iz Nikšića – Draško Knežević. Ajdinu Penavi Baskonija nije dozvolila dolazak na okupljanje, a njega će na centarskoj poziciji zamijeniti Ismet Sejfić.

Selektor Bosnić je za utakmice s Latvijom i Grčkom pozvao sljedeće košarkaše: Ismet Sejfić, Andrija Stipanović, Filip Adamović, Miralem Halilović, Muhamed Pašalić, Kenan Kamenjaš, Edin Atić, Draško Knežević, Milan Milošević, Adin Vrabac, Aleksandar Lazić, Jure Zubac, Emir Sulejmanović, Sani Čampara, Amar Alibegović i Amar Gegić.

“Najvažnije je da odigramo timski i da probamo zaustaviti njihovu brzu igru u tranzicijama. Ako u tome uspijemo i ako im ne dozvolimo veliki broj poena, možemo doći do pobjede. Protiv Grčke igramo u Mejdanu tako da očekujem da će u Latviji biti teže doći do pobjede. Dobra su reprezentacija, imaju novog selektora, ali je i njima to prva utakmica”, istakao je Bosnić uoči utakmice.

Ono što raduje našeg selektora je zdravstveni bilten košarkaša koji su se odazvali Bosnićevom pozivu, a Miralem Halilović ističe kako je ekipa već navikla na selektorov rad.

“Dobro je što su se odazvali svi koji su zdravi. Navikli smo na sistem rada selektora Bosnića i vjerujem da ćemo biti spremni iako nemamo mnogo vremena za pripreme. Dobro je što imamo kontinuitet u radu. Vjerujem da uz odgovarajući pristup možemo upisati pobjede. Latvija ima sistem protiv kojeg moramo igrati, a očekujem da će Grci, koji se sigurno dobro međusobno poznaju, po običaju igrati statičnu košarku”, rekao je Halilović.

Utakmica u Rigi počinje u 18:30 sati.

Klix

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close