Koristite Google Chrome? Ovo možda niste znali…

Postoje brojni dodaci i opcije koje olakšavaju korišćenje Googleovog pretraživača internet stranica. Otkrijte neke od njih…

Na Buzzfeedu su “otkrili” neke opcije i proširenja ovog web pretraživača koje omogućavaju privatno surfovanje internetom, pregledavanje skraćenog sadržaja velikih članaka, računanje unutar adresne trake i brojne druge opcije koje će vam olakšati svakodnevno služenje Chromeom.

Pregledajte velike slike bez njihovog prethodnog otvaranja – putem Hover Zoom opcije, možete pregledati fotografije u njihovoj pravoj veličini (odnosno veličini prilagođenoj veličini ekrana) bez potrebe za njihovim prethodnim otvaranjem. Dovoljno je samo preći mišem preko te fotografije i ona će se automatski prikazati u pravoj veličini. Ovo proširenje ne radi na svim stranicama, ali podržavaju ga popularne stranice poput Facebooka, Twittera, Amazona i brojnih drugih.

Prevod i značenje riječi – dodajte Google Dictionary dodatak, kliknite dva puta mišem na riječ koja vas zanima i otvoriće se mali prozor u kojem će se prikazati opis i značenje te riječi, odnosno (s obzirom na to da nije podržan srpski jezik) pojaviće se prevod te riječi na engleski jezik, a značenje te riječi (na engleskom) možete pogledati klikom na ikonu u gornjem desnom uglu.

Stavite podsjetnik u polju za pretragu – ovdje preuzmite dodatak Omnibox Timer, u pretragu upišite ‘tm’ i pritisnite razmak (ili TAB) i upišite npr. ‘50 sastanak’ te će se za 50 minuta (ako upišete npr. 50s onda će se timer aktivirati za 50 sekundi) u donjem desnom uglu pojaviti poruka koju ste upisali u podsjetnik. Ovo je zanimljiv i koristan alat, ali još nije dorađen jer ne daje potvrdu da je, nakon upisivanja podsjetnika u pretragu, Chrome zaista zapamtio taj podsjetnik.

Anonimno surfovanje – ako ne želite da osobe koje koriste isti računar saznaju šta ste gledali na internetu, rješenje je privatno, odnosno anonimno surfovanje. Kliknite na oznaku opcija s gornje desne strane Chromea i odaberite opciju “Novi anonimni prozor” (New Incognito Window). Iako ovakvo surfovanje ne ostavlja tragove na računaru, iz Googlea upozoravaju da na ovaj način niste zaštićeni od web lokacija koje prikupljaju informacije o vama, zlonamjernih softvera, tajnih agenata koji nadgledaju stranice i slično.

Provjera pravopisa – u opcijama Chromea možete omogućiti provjeru pravopisa (ova je opcija dostupna samo korisnicima PC-a, ne i Macova), ali treba upozoriti da se provjera pravopisa vrši slanjem unesenog teksta Googleovim servisima tako da će dio korisnika preskočiti korišćenje ove opcije.

Skratite duge tekstove i pogledajte samo najbitnije informacije – TLDR (Too Long Didn't Read) dodatak skraćuje tekst kako bi prikazao samo one informacije koje su (prema algoritmu ove opcije) najvažnije. Nakon što instalirate ovaj dodatak, otvorite tekst koji vas zanima i zatim u gornjem desnom uglu kliknite na TLDR oznaku i pojaviće vam se skraćeni tekst.

Vratite sve tabove koje ste slučajno zatvorili – tabove možete otvoriti ako u isto vrijeme pritisnete Ctrl+Shift+T, odnosno korisnici Mac računara treba da pritisnu Command+Shift+T ili, jednostavnije, u postavkama Chrome postavite da se, prilikom ponovnog pokretanja Chromea, otvore tabovi koje su bili aktivni prije zatvaranja. Takođe, ako ste slučajno zatvorili jedan tab, možete ga ponovno otvoriti tako da otvorite novi (prazan) tab i u donjem desnom uglu kliknete na opciju ‘Nedavno zatvoreno’ (Recently Closed).

Računajte iz browsera – umjesto da otvarate kalkulator, u polju za internet adresu upišite operaciju koja vam treba (npr. 20+5) i među ponuđenim prijedlozima pretrage Google će ponuditi i jedan prijedlog ispred kojeg stoji znak jednakosti i tačan rezultat te operacije (=25).

Snimite sve otvorene tabove u bookmarkove, odnosno oznake – kako bi snimili sve trenutno otvorene tabove, korisnici računara treba u isto vrijeme da pritisnu Ctrl+Shift+D, dok korisnici Appleovih računala treba da pritisnu Command+Shift+D.

(Dnevnik.hr)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close