Konzumirajte što više jagoda

Mogu se nabaviti i u drugim periodima godine, ali njihova prava sezona je od aprila do kraja jula, kada su najukusnije.

One su bogat izvor fenola, a to je bitan antioksidant koji pomaže u zaštiti ćelijskih struktura, srca, a djeluje i antikancerogeno. Zahvaljujući ostalim svojim sastojcima (a to su: vitamin C, mangan, vlakna, vitamin B5, vitamin B6, vitamin K, magnezijum i dr), jagode su djelotvorne u zaštiti od degeneracije mišićnog sklopa, artritisa, kao i za očuvanje opšteg zdravlja.

U svijetu postoji oko 600 vrsta jagoda, koje se razlikuju po veličini, ali im je svima zajednička jarka crvena boja sa sitnim sjemenkama koje probijaju površinu, kao i mala zelena kapa od lišća, koja podsjeća na minijaturnu krunu. Pored domaćih, postoje i jagode koje rastu u divljini. Divlje jagode su mnogo sitnije od domaćih, a imaju donekle drugačiji intenzivan ukus.

U kulinarstvu možete da eksperimentišete: dodajte isjeckane jagode u zelenu salatu. Stavite sloj isjeckanih jagoda, sloj borovnica i običan jogurt u čašu i napravite laki desert. Pomiješajte isjeckane jagode sa cimetom, limunovim sokom i javorovim sirupom i ovim namazom premažite palačinke.

Zbog svih ovih nevjerojatnih svojstava iskoristite priliku za vrijeme sezone jagoda i konzumirajte ih čim više. Najbolje je da budu svježe, domaće proizvodnje, što vam donekle garantira da nisu pretjerano tretirane sredstvima protiv njihovog propadanja.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close