PolitikaSvijet

Kongres ograničava ovlasti Trumpa u vojnim akcijama protiv Irana

Zastupnički dom američkog Kongresa usvojio je učetvrtak rezoluciju kojom se ograničavaju ovlasti predsjednika Donalda Trumpa u daljnjim vojnim akcijama protiv Irana, nekoliko dana nakon što je Trump naredio napad dronom u kojem je ubijen iranski vojni komandant Kasem Sulejmani. 

Zastupnički dom, koji je pod nadzorom demokrata, glasao je 224 prema 194 za rezoluciju, uglavnom u skladu sa stranačkom opredijeljenošću – demokrati su optužili Trumpa da se ponašao nepromišljeno i podržali rezoluciju, dok su Trumpovi republikanci bili protiv. 

Sudbina rezolucije u Senatu je neizvjesna jer republikanci imaju 53 od 100 mjesta i rijetko glasaju protiv predsjednika, ali dosad su barem dva republikanska senatora – Rand Paul i Mike Lee, izrazili podršku toj mjeri, prenosi Reuters.

Ako rezoluciju usvoje Zastupnički dom i Senat nije potreban Trumpov potpis da bi stupila na snagu, iako se demokrati i republikanci ne slažu oko toga je li obavezujuća.

Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi okrivila je Bijelu kuću zbog propusta u savjetovanju s Kongresom prije udara bespilotne letjelice u kojem je prošle sedmice u Bagdadu ubijen Qassem Soleimani.

“Prošle sedmice je, prema našem mišljenju, predsjednik  izveo provokativni, nesrazmjerni napad protiv Irana, koji je ugrozio Amerikance”, rekla je Pelosi na konferenciji za novinare.(FENA)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close