Konferencija CMBEBiH: Neprocjenjiv značaj za društvo i naučne krugove u BiH

Preostalo je još manje od dva mjeseca do najavljene “Prve Konferencije za medicinski i biološki inžinjering u Bosni i Hercegovini” (CMBEBIH),  a u skladu s tim, pripreme intenzivno napreduju uz veliki napor i zalaganje članova Organizacionog odbora.

Članovi Društva za medicinski i biološki inžinjering koji učestvuju u organizaciji ovog događaja već nekoliko mjeseci rade na pripremi Konferencije, kako bi opravdali povjerenje svih učesnika, ali i pozvanih predavača, te učinili Sarajevo ponosnim gradom domaćinom Prve Konferencije za medicinski i biološki inžinjering, u periodu od 13.-15.marta.

Već sada se može zaključiti da je interesovanje za učešće na Konferenciji izuzetno veliko, potvrdila je Emina Maleškić iz Organizacionog odbora Društva za medicinski i biološki inžinjering u BiH za eKapija.ba, inače ekskluzivnog web partnera konferencije.

“Svakodnevno nam pristiže sve veći broj prijava, odnosno registracija, kako za pasivno, tako i za aktivno učešće na Konferenciji. Među zainteresiranima, svakako se ističu stručnjaci iz ove oblasti s područja BiH, ali i regiona, kao i veliki broj studenata medicinskog, farmaceutskog, stomatološkog, elektrotehničkog, te njima srodnih fakulteta”, kazala je ona.

Budući da se radi o prvoj regionalnoj konferenciji u ovoj oblasti, Konferencija je prvobitno zamišljena na državnom nivou, da bi zahvaljujući kako medijima, tako i utjecaju respektivnih pozvanih predavača prerasla u Konferenciju ne samo regionalnog, već i  internacionalnog predznaka. Značaj jednog ovakvog događaja za društvo i naučne krugove u BiH i regionu je neprocjenjiv.

“Kako je Generalna poruka CMBEBiH  “Proširite svoje horizonte kroz biomedicinski inžinjering”, ona predstavlja uvod u ono što tek čeka našu zemlju i naučnu i akademsku zajednicu, razvoj cijele oblasti i uvođenje konkretnih odsjeka na fakultetima u našoj zemlji, koji će se baviti ovom oblašću. Treba napomenuti da se na pojedinim fakultetima već izučava ova oblast kroz izborne predmete, te je izražen povećan interes studenata za ovu oblast. Osnovna svrha trenutno je razmjena znanja i iskustava, te prezentacija najnovijih dostignuća iz oblasti biološkog i medicinskog inžinjeringa”, navodi Maleškić.

Prema njenim riječima, pored prvobitno najavljenih predavača, iz dana u dan dobijaju potvrdu za sve veći broj eminentnih predavača iz regiona i Evrope, koji su iskazali svoj interes i želju za učešćem u svojstvu predavača.

Svakako treba istaknuti Predsjednika Internacionalne Federacije za medicinski i biološki inžinjering, Magjarević Ratka, inače profesora na predmetu Elektronička instrumentacija i biomedicinski inžinjering na Univerzitetu u Zagrebu. Jedan od najavljenih predavača je i Pecchia Leandro, Vijećnik Evropske alijanse za medicinski i biološki inžinjering i nauku (EAMBES), asistent-profesor Biomedicinskog inžinjeringa sa Univerziteta Warwick. Pored njih, svojim dolaskom u svojstvu predavača Konferenciju bi trebao uveličati i Mario Medvedec, Klinički biomedicinski inžinjer, profesor Biomedicine i zdravlja, Kliničkih medicinskih nauka, Nuklearne medicine sa Univerzitetske bolnice Centar Zagreb, Odjeljenja nuklearne medicine i zaštite od zračenja. Werner Mäntele, sa  Instituta za Biofiziku, Johann Wolfgang Goethe-Univerziteta je još jedan istaknuti predavač koji će kao i Mark Bale, Voditelj Bioetičkog komiteta Vijeća Evrope, te Mustafa Kahramanyon, sa Vojno-Medicinske Akademije iz Ankare svojim predavanjima uveličati Konferenciju.

Maleškić ističe da im je velika čast da veliki broj stručnjaka iz naše zemlje i regiona također potvrđuje svoj dolazak u svojstvu predavača. Među njima su Dragan Primorac, Univerzitetski profesor, ljekar, pedijatar, te ekspert za forenziku i genetiku, Zikrija Avdagić, profesor Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu, kao i Dejan Milošević, Akademik, profesor fizike na Univerzitetu u Sarajevu. Kao dva vrlo značajna predavača, očekuje se učešće  Zijada Džemića, Člana Upravnog odbora Europske udruge nacionalnih mjeriteljskih instituta (EURAMET), direktora Instituta za mjeriteljstvo BiH, te Damira Marjanovića, Voditelja odsjeka za Genetiku i Bioinžinjering na Internacionalnom Burch Univerzitetu.

Kako je kazala, zbog velikog interesa aktivnih učesnika Konferencije, prvobitni rok za prijavu sažetaka je produžen, te je nakon isticanja roka na adresu Organizatora stiglo preko stotinu sažetaka koji su pregledani od strane Naučnog odbora. Svi radovi koji su ispunjavali kriterije su prihvaćeni, te su njihovim autorima dostavljene detaljne upute o daljim koracima, budući da je rok za dostavu kompletnog rada 10. februar.

“Veoma smo zadovoljni brojem i kvalitetom pristiglih radova, već sada je jasno da će se na konferenciji putem oralnih prezentacija predstaviti mnoge zanimljive teme iz ove oblasti”, ističe ona.

Također, registracija za učešće na Konferenciji je u toku, a rok za ranu registraciju je 05.mart, čime se pruža mogućnost svim zainteresiranim da se na vrijeme prijave i osiguraju svoje učešće na Konferenciji.

Prijaviti se mogu svi zainteresovani koji se bave ovom oblašću ili žele da se bave i saznaju nešto više o tome. Na oficijelnoj stranicihttp://cmbebih2015bs.dmbiubih.org/ , mogu se pronaći sve informacije o registraciji, po kategorijama, te popuniti online registracijska forma za učešće.

Kao veoma važnu informaciju, potrebno je naglasiti da će prisustvo predavanjima biti bodovano od strane Komore magistara farmacije FBiH, kao i Ljekarske/liječničke komore FBiH.

“Pored najavljenog programa konferencije, članovi Organizacionog odbora svakodnevno rade na novim idejama, te su planirane studentske radionice na 3 različite teme, kako bi na pozitivan način afirmisali i studente koji budu pasivno učestvovali na Konferenciji, da se što više involviraju u oblast medicinskog i biološkog inžinjeringa. Uskoro će na stranici Konferencije biti objavljeni svi detalji vezani za predviđene radionice”, zaključuje Maleškić.

S. Bijedić

ekapija.BA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close