Komšija sa hrvatskim pasošem postaje “europejac”

Iako BiH još nije stekla ni status kandidata za članstvo u EU, značajan broj njezinih građana će ovog ljeta, kada Hrvatska postaje članicom EU, postati tako i državljani Unije.

Riječ je o osobama sa hrvatskim psošem, piše Deutsche Welle.

Od deset anketiranih stanovnika, većinski hrvatskog, zapadnog dijela Mostara, devet je potvrdno odgovorilo na upit imaju li hrvatsko državljanstvo. Polovica ih nije, međutim, znala kakva prava i mogućnosti imaju kada Hrvatska sredinom ove godine postane punopravnom članicom Evropske unije. Ali, bilo je i onih koji su se potrudili informirati o prednostima posjedovanja hrvatske putovnice i domovnice.

„Pa imamo iste mogućnosti kao i Hrvati u Hrvatskoj”, kazala je jedna srednjovječna gospođa.

 

„Mogu se zaposliti ukoliko sam, normalno, kvalificirana i nađem posao, slobodno mogu putovati s hrvatskom putovnicom, kao i svaki evropski građanin”, dodala je druga.

Gospođe su u pravu, potvrdila je za Deutsche Welle glasnogovornica Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Danijela Barišić.

„Sva ona prava koja imaju građani Hrvatske imat će i građani Bosne i Hercegovine koji imaju hrvatsko državljanstvo, a to se odnosi i na zapošljavanje i slobodu kretanja”, kaže naša sugovornica.

Među tim pravima su i pravo studiranja na univerzitetima u EU pod istim uvjetima kao i državljani zemlje članice u kojoj se nalazi univerziteta. Kao državljani Unije, hrvatski državljani s prebivalištem u BiH, imat će i pravo obraćati se Evropskom parlamentu, pravo na diplomatsku zaštitu članica EU u trećim zemljama i mnoga druga prava.

Prema neslužbenim procjenama državljanstvo Hrvatske ima oko 87 posto bh. Hrvata. Doda li se tome značajan broj Bošnjaka iz, uglavnom, Bihaćke regije, te Srba koji su iz Hrvatske izbjegli u Bosnu i Hercegovinu, procjenjuje se da će više od pola miliona građana Bosne i Hercegovine 1. jula ove godine postati građanima Evropske unije.

 

Prijem Hrvatske u punopravno članstvo Evropske unije velikom broju građana Bosne i Hercegovine koji posjeduju hrvatski pasoš donijet će značajne prednosti. No, što je s onima koji nemaju hrvatsko državljanstvo. Kako će oni nakon 1. jula ulaziti u Hrvatsku?

Danijela Barišić iz hrvatskog Ministarstva vanjskih i evropskih poslova otkriva kako Hrvatska „radi na tome da se i dalje dopusti ulazak s osobnom iskaznicom”.

„Ali to je nešto s čime se moraju složiti sve zemlje Europske unije. Naprosto, mi ćemo postati dijelom Evropske unije i ne možemo to bilateralno odraditi, ali se zalažemo za to da se maksimalno olakša komunikacija, prijelaz granice i transport”, kaže sagovornica Deutsche Wellea.

Ukoliko se, nakon 1. jula više ne bude moglo s osobnom iskaznicom u Hrvatsku, a time ni u Evropsku uniju, moći će se s bh. putovnicom. U svakom slučaju, kada već BiH ne napreduje prema Evropskoj uniji, Europska unija za nešto više od četiri i pol mjeseca stiže na granice Bosne i Hercegovine, a time na neki način i u Bosnu i Hercegovinu, obzirom da će značajan broj građana BiH postati i građani Unije, piše Deutsche Welle.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close