Komšić: Visoki predstavnik je kao bog koji hoda po zemlji, mogao bi nešto i uraditi

Prijemu kojeg je danas u Svećeničkom domu Vrhbosanske nadbiskupije upriličio kardinal Vinko Puljić prisustvovao je i član Predsjedništva BiH Željko Komšić koji je reagirao na nedavnu odluku Vlade RS-a o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji RS-a.

“To me nije iznenadilo kao potez, jer Vlada Republike Srpske i tamošnje vlasti će učiniti sve što mogu da spriječe registraciju povratnika u RS-u. Riječ je o klasičnoj političkoj borbi. Stotinjak hiljada ljudi za koje se procjenjuje da bi se mogli registrovati, izašli bi da glasaju za listu Domovine. To ozbiljno ugrožava cjelokupnu politiku Vlade RS-a u smislu broja zastupnika koji se biraju direktno u Parlamentarnu skupštinu BiH“, rekao je Komšić.

On je istakao da bi tri zastupnika u Parlamentu BiH koji u nekom budućem sazivu Parlamentarne skupštine BiH ne bi bili pod kontrolom vlasti iz RS-a, “ozbiljno ugrozili entitetsko glasanje, glasanje o pojedinim zakonskim prijedlozima, pogotovo kada je riječ o deblokadi puta ka NATO-u“.

“Dakle, to što Vlada RS-a radi, nažalost, jeste jedna očekivana stvar. S tim, što mislim da oni to formalno-pravno nisu mogli uraditi, a postoji i problem što na taj način direktno krše Dejtonski mirovni sporazum, odnosno Ankes 7 koji je čak regulisao tu materiju. Treba vidjeti pravne načine kako da domaći organi reaguju na to. Prije svega mislim na sudove, počevši od Ustavnog suda pa nadalje, zatim visoki predstavnik, koji je, izvinite na izrazu, bog koji hoda po zemlji u BiH, a mogao bi jednom i nešto da uradi“, rekao je Komšić.

klix.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close