BiHPolitika

Komšić: Sa Beogradom i Zagrebom pokušati otopliti odnose

(Patria) – Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je u ponedjeljak da nakon izbora u BiH u oktobru prošle godine nije bilo zvaničnih sastanaka sa političkim vrhovima susjednih zemalja, „osim nekoliko multilaterala.“

Objašnjavajući na šta je konkretno mislio kada je preuzimanjem osmomjesečnog predsjedavanja Predsjedništvom BiH 20. jula najavio pokušaj rješavanja pitanja razgraničenja sa susjednim zemljama Komšić je rekao da je riječ o pokušaju da se sa vrhovima susjednih zemalja otopliti odnos, prije svega sa zvaničnim Zagrebom i zvaničnim Beogradom.

„Da li će oni na to pristati ja ne znam, do sada nisu pokazivali neku želju“, rekao je Komšić za Federalnu TV, prenosi agencija Patria.

„Pitanje granice i razgraničenja naših država već je na stolu dvije decenije, i nije se pomjerilo sa mjesta“, rekao je Komšić.

Istakao je da je oko pitanja razgraničenja lakše komunicirati sa Srbijom jer je sva vlast skoncentrisana na jedno mjesto, dok je to teže u slučaju Hrvatske, jer „gospodin (Andrej) Plenković i kao premijer i kao šef HDZ-a u Hrvatskoj ne kontroliše apsolutno situaciju ni u HDZ-u ni u svojoj Vladi.“

„Za nas nije sporno da se odmah potpišu sporazumi na račun takozvanih ‘avnojevskih granica’, onako kako smo priznati od međunarodne zajednice, pa da se onda vidi može li se šta korigovati ili ne“, rekao je Komšić.

„Sa Hrvatskom imamo taj problem granice na moru, oni ne žele da pristanu da se realizuje taj čuveni sporazam Tuđman – Izetbegović koji je definisao granicu, i imamo taj problem koji se pojavljuje gore na Kostajnici. Dakle, Hrvatska je ta koja odbija da riješi problem, mada već imamo potpisan sporazum između dva pokojna predsjednika“, zaključio je Komšić.

nap.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close