BiHPolitika

Komšić: Pozivam SDP da kandiduje Miru Lazovića za potpredsjednika FBiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić gostujući u Danu uživo na N1 govorio je o poziciji potpredsjednika Federacije BiH i mogućnosti ulaska SNSD-a u vlast u ovom bh. entitetu.

“Sad ću iskoristiti priliku, ovo je stvarno prvi put. Pozivam SDP da kandiduje Miru Lazovića za potpredsjednika Federacije BiH, a pozivam SDA da ga podrži. Hajde da pokušamo da se urazumimo, da ne dopustimo to o čemu vi govorite. Mi nemamo delegata Srba u Klubu Srba”, kazao je Komšić.

Miro Lazović je potpredsjednik SDP-a. Na prvim višestranačkim parlamentarnim izborima 1990. godine, sa liste SDP BiH, izabran je u Skupštinu Republike BiH, gdje je obavljao funkciju šefa poslaničkog kluba SDP BiH. U decembru 1992. godine, od strane Predsjedništva R BiH, imenovan je na funkciju predsjednika Skupštine R BiH, na kojoj je bio do oktobra 1996. godine.

Kao član Skupštine R BiH i šef Kluba SDP-a, imao je značajan doprinos u donošenju Odluke o raspisivanju referenduma za nezavisnost BiH.

Kao predsjednik Skupštine R BiH i član mirovne delegacije učestvovao je na svim mirovnim pregovorima o BiH, od Ženeve 1992, Vance-Owenovog i Owen-Stoletnbergovog plana 1993. godine i Washingtonskog sporazuma 1994. godine, kada je stvorena F BiH. Također, bio je i aktivni učesnik bh. delegacije tokom postizanja Daytonskog mirovnog sporazuma u SAD-u 1995. godine. U svim ovim pregovorima zastupao je cjelovitost države i ravnopravnost naroda i građana.

“Njegov politički i ideološki put, od prvih dana do danas, nije mijenjan. To je put očuvanja države BiH i njena izgradnja na bazi temeljnih socijaldemokratskih vrijednosti”, navodi se u biografiji.

Na bazi Platforme Predsjedništva R BiH iz juna 1992. godine, koja je dala okvir za zajedničku borbu građana i naroda za odbranu R BiH, Miro Lazović je gradio svoju državničku i političku karijeru.

Na Kongresu SDP-a 2015. godine, izabran je za člana GO SDP-a, a na prvoj sjednici GO i za potpredsjednika SDP BiH. Predsjednik je i Foruma Parlamentaraca 1990, a od 2012. godine i zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

Odlukom Općinskog vijeća Bihaća 2013. godine, Miro Lazović je proglašen „Počasnim građaninom grada Bihaća“.

N1 televizija

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close