Komšić o ujedinjenju socijaldemokrata: ‘Ako na Kongresu SDP-a pobijedi Bogić Bogićević, evo mu sve!’

Predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić izjavio je kako neće još dugo ostati u politici niti na čelu Demokratske fronte (DF), prenosi Hrvatski Medijski Servis.

 

– Neću još dugo, ni u politici, ni kao predsjednik stranke, kazao je Komšić, odgovarajući na upit vodeitelja emisije Telering OBN televizije Mate Đakovića “koliko namjerava trajati u politici, s obzirom da se bliži kongres DF-a”.

 

Na upit o “ujedinjenju socijaldemokracije” odnosno DF-a s SDP-om Komšić je kazao “ako na Kongresu pobijedi Bogić Bogićević, evo mu sve”. Izrazio je uvjerenje da bi uz izlaznost birača veću za 15 posto, prevladao lijevi blok, te da bi to promijenilo “etničku matricu BiH”. – Imali bi ste sasvim drugačiju BiH, od ove sada, kazao je Komšić koji vjeruje da su građani koji “mrze politiku i političare” i zato ne izlaze na izbore lijevi birači”.

 

Upitan zbog čega je onda ušao u koaliciju s nacionalnim stranakama, Komšić je odgovorio “a s kim sam trebao”, pojasnivši kako Lagumdžijinpoziv na ujedinjenje DF-a sa SDP-om nije mogao prihvatiti jer on nije imao ovlaštenje organa svoje stranke za takav poziv.

 

Predsjednik DF kazao je kako je njegova stranka potpisala sporazum sa SDA, sa Savezom za promijene i sa HDZ-om BiH, “sa onima koje je narod izabrao”, “kako bi pokušala nešto promijeniti u ovoj zemlji” i da on više ni jedan sporazum ne namjerava potpisivati da bi se formirala vlast”. Komšić je potencirao da što prije treba formirati državnu vlast, ne čekajući formiranje vlasti u županijama, Federaciji BiH i Republici Srpskoj.

 

Napomenuo je, međutim, da Predsjedništvo BiH, prema izmjenjenom Poslovniku, odluku o mandataru Vijeća ministara može donijeti samo konsenzusom, sva tri člana Predsjedništva BiH.

 

Upitan kako to da je DF kazao kako ne želi hrvatske, ali ni bošnjačke pozicije u izvršnoj vlasti Federacije, a prihvatio je srpske, zastupajući tzv. Ostale (pripadnike nekonstitutivnih naroda), Komšić je odgovorio “naš mozak ne funkcionira kao mozak Bošnjaka, mozak Hrvata, ili mozak Srbina”. Precizirao je kako njegova stranka neće tražiti ni poziciju predsjednika Federacije BiH. Na upit hoće li onda zauzeti srpske pozicije u Vijeću ministara, kao u Vladi F BiH Komšić je odgovorio: “Ma ne, pa nemamo mi srpski legitimitet, mi ćemo tražiti poziciju Ostalih u Vijeću ministara”.

 

Na konstataciju voditelja emisije kako koalicija SDA, HDZ, DF nema perspektivu “ne zbog vas, već zbog ove druge dvojice”, te da je trebao biti u oporbi naredne četiri godine, Komšić je odgovorio kako “ljudi nisu glasali za DF da bi bili u oporbi”.

 

Naša obveza je pokušati napraviti nešto, a ako ne ide, pa ne moramo mi biti u vlasti, kazao je Komšić. Upitan zbog čega nije išao u koaliciju sa SBB-om, već sa SDA-om, odgovorio je kako je njegova teza bila “da se u Sarajevu napravi što šira koalicija, ali da je odnos SDA sa SBB-om toliko zaoštren da to jednostavno nije išlo”.

 

(HMS)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close