Današnji klinci ovo ne mogu da urade na svojim telefonima!

Kako je mobilna telefonija izgledala s kraja prošlog vijeka, kad smo imali “glupe” telefone, koji su, ipak, omogućavali nešto što današnji smartfoni ne mogu?

Autor: atv

Ovo je tekst za sve one koji se sjećaju mobilne telefonije i njenih početaka, ali i za današnje klince, prenosi ATV.

Prvi da se podsjete kako je sve nekad izgledalo, a ovi drugi da vide šta je prethodilo selfiju i ekranu osjetljivom na dodir.

Današnji smartfon je prije 20 godina bio nezamislivo daleka budućnost, ali je tokom “evolucije” mogao da zadrži i nešto od ovoga.

Komponovanje melodija

Nokijini modeli 3210 i 3310 popularizovali su komponovanje piskutavih melodija, koje je bilo izuzetno popularno. Note su se ukucavale ručno, sa pauzama, tempom i drugim muzičkim elementima, a u telefon je moglo da se sačuva nekoliko takvih kompozicija. Na internetu ili u to vrijeme više u oglasima se nalazio “mali milion” prodavaca domaćih nota za kompozere.
Danas klinci isjeckaju MP3 za dva minuta ili ubace cijelu pjesmu.

Trepteće poruke

Sjećate se blinkujućih čestitki i poruka koje su se prikazivale na raznim Nokia telefonima – ono kucajuće srce, čestitke za Novu godinu i slično. Danas toga u SMS-u nema. MMS je gotovo mrtav, a mejl niko i ne koristi za tako nešto. Danas se razmjenjuju Viber sličice, recimo.

Kucanje bez gledanja u tastaturu

Vremenom se raspored tastera na telefonu “osjetio” pod prstima i kucali smo poruke bez gledanja u telefon i to bez greške. Današnji klinci baš ovako non-stop pilje u ekrane.

Besplatno slanje SMS poruka

SMS je krajem devedesetih bio besplatan. U početku su poruke stizale sa danom zakašnjenja, da istina je, a kad je sve dovedeno u red počelo se s naplaćivanjem SMS-a. Onda smo operaterima dohakali sa Siemens telefonima, na kojima smo tokom slanja, kad animacija pisamceta stigne do pola ekrana, prekidali slanje poruke pritiskom na taster “Back”. Slanje bi se prekinulo, poruka bi, ipak, otišla, ali ne bi bila naplaćena. Ako se dobro sjećamo to je radilo na modelima A10, M35, C35 i sličnim Siemensima Danas su Viber, Skype, WhatsApp i Telegram svakako “besplatni”…

Zmijica

Legendarna igra, koja je prijetila da pomrači slavu Tetrisa poznata je vrlo dobro i danas, ali nije ni izbliza popularna kao nekad. Bilo je najvažnije biti najbolji u “zmijici”, a pričalo se i da ko ispuni cijeli ekran telefona, a ne zagine dobija novi telefon na poklon. Danas se “pikaju” LoL, WoW, AoH, AoE…

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close