Komšić: Novac MMF-a ne treba državnom budžetu, jer on nije u deficitu

U razgovoru za emisiju Danas Radija Bosne i Hercegovine predsjedavajući  Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić potvrdio je da će od Ustavnog suda BiH tražiti ocjenu ustavnosti i zakonitosti svih aranžmana Bosne i Hercegovine  sa MMF-om. Komšić je pojasnio da aranžman sa MMF-om ne bi došao u pitanje da je Nacrt budžeta državnih institucija dostavljen Predsjedništvu BiH u roku.

“Po meni nastala je jedna nepotrebna strka oko svega ovoga jer se bez razloga kasnilo sa tekstom budžeta, izuzev ako nešto nije bilo planirano da prođe, tako da kažem, pod pritiskom. Ili ima neki drugi plan. Ja ne znam šta je plan, zaista. Ponavljam, ja znam samo šta piše u Ustavu i zakonima”, kazao je on.

“Da razbijemo i tu famu oko isplata budžetskim korisnicima. Prije svega aranžman sa MMF-om se tiče entitetskih budžeta. Budžet Savjeta ministara koji je danas došao, odnosno institucija BiH nije vezan za aranžman jer taj budžet nije u deficitu. I novac od MMF-a ne treba državnom budžetu. Dakle, nije neophodan. On je potreban entitetskim budžetima. Entitetski budžeti su usvojeni i samim tim je stvorena zakonska osnova da se od 1.januara krene u izvršavanje tih budžeta”, kazao je Komšić.

Dakle, ističe, mogu se vršiti isplate budžetskim korisnicima od 1. januara. “MMF je napomenuo da bi krajem januara doznačio ovu tranšu da se začepe rupe u tim budžetima, ali to nije prepreka da vlade entiteta vrše svoj posao odnosno da isplaćuju budžetskim korisnicima ono što im ide. Tako da sve ovo meni liči na jedan pokušaj plašenja”, kazao je Komšić.

 

BHRT

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close