Komšić: Jedino normalno rješenje je da država BiH ima jednog predsjednika

Član predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kazao je u izjavi za Fenu kako će se o ustavnim promjenama u Bosni i Hercegovini ozbiljnije razgovarati tek u 2015. godini.

“Koliko vidim sve ovo što se do sad radilo je propalo, tu nema dogovora, jer cijela priča je od samog početka bila pogrešno postavljena”, kazao je Komšić u Gradačcu, gdje je održana javna tribina njegove Demokratske fronte.

Dodao je da odgovor na pitanje zbog čega se to dogodilo, mogu dati oni koji su u tim razgovorima sudjelovali.

“Od presude Sejdić- Finci, došlo se do slučaja Komšić, do hrvatskog pitanja, a nije se rješavalo ono što je bila dužnost rješavati, tj. presudu suda u Strazburu, nego se bavilo sasvim drugim pitanjima. Naravno da se onda sve to zapetljalo i nisu se pronašli očekivani odgovori”, kazao je Komšić.

Istaknuo je da se presuda Sejdić-Finci vrlo jednostavno može implementirati u Ustav BiH ako ima dobre volje na svim stranama.

“Jedino normalno rješenje je da država BiH ima jednog predsjednika, kojega kao i u svim drugim zemljama, bira parlament i on ne bi imao iste nadležnosti kao što sada ima Predsjedništvo. Te nadležnosti bi se prenijele na Vijeće ministara i predsjednik bi bio predsjednik države a ne etničke skupine”, naglasio je Komšić.

Kazao je da bi se u Dom naroda uveo četvrti klub, onih koji nisu Srbi, Hrvati i Bošnjaci a koji bi imali isti broj članova kao ovi prethodni i koji bi se na isti način birali i imali iste nadležnosti.

“Time bi zadovoljili presudu Sejdić-Finci, jer bi oni koji nisu Srbi, Hrvati i Bošnjaci bili članovi predsjedništva, a također u Domu naroda bi ostvarili ravnopravnost”, smatra Komšić.

Upitan što misli o preustroju Federacije BiH i smanjenju broja županija, Komšić je kazao da bi to moglo dovesti do mnogih nesuglasica s neizvjesnim ishodom .

“Ako pristanete da pravo naroda ograničavate na jedan teritorij, vi ste pristali na podjelu zemlje. Sutra ćete početi praviti izborne jedinice u kojoj će glasovati Bošnjaci za Bošnjake, Srbi za Srbe, Hrvati za Hrvate i tko zna na čemu bi to završilo”, dodao je Komšić.

“Svaka priča o granicama i podjelama u ovoj zemlji je opasna priča, u koju smo se uvjerili. Svaki put kad se dirne u tu temu dođe do neke gužve. Zašto uopće ići u tom pravcu i stvaranju nekih novih jedinica a ne znamo što da radimo i s ovim postojećim”, zaključio je Komšić.

FENA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close