Kompanija “Bosnet” iz Hadžića zaposlila novih 15 radnika

Kompanija ”Bosnet” iz Hadžića koja se bavi proizvodnjom hrane za životinje zaposila je novih 15 radnika.

Bave se proizvodnjom hrane za pse, mačke i konzumnu morsku i slatkovodnu ribu. Za proizvodnju hrane za ribe dobili su halal certifikat i prva firma su te vrste u svijetu. To im je omogućilo da otvore nova radna mjesta.

Samir Lagarija, vlasnik ”Bosneta”, kaže da je firma u usponu, a da je u februaru ove godine pokrenula proizvodnju hrane za kućne ljubomce.

– U našem asortimanu su proizvodi za sve vrste pasa, qucker, za mačke, quick-paw i za konzumnu morsku i slatkovodnu ribu bosfish. Odmah smo uočili da se konzumne ribe hrane hranom koja u sebi sadrži tvari svinjskog porijekla. Ta hrana nije dobra za ribe. Samim tim nije ni dobra za ljude. Mi smo razvili dvije linije proizvodnje hrane za ribe,za slatkovodnu i morsku ribu i u svoje proizvode nismo htjeli stavljati sastojke na bazi svinjetine ili mrtvih životinja – navodi Lagarija.

Umjesto toga, u sastav su ubacili lososovo ulje i brašno.

Proizvod je ponuđen uzgajivačima ribe u BiH, ali i svijetu. Interes je sve veći i firma već ima nekoliko velikih narudžbi i ugovora za evropsko tržište, ali i tržište Azije i Afrike.

– Istovremeno sve se više ribnjaka u region preusmjerava na naše proizvode. To nam je omogućilo da uposlimo novih 15 radnika – kaže Lagarija.

On je istakao da je receptura za proizvodnju halal hrane za konzumne ribe prošla najstrožije testove u institutima u Norveškoj, te Agencije za halal hranu u BiH.

Tehnologija koju Bosnet koristi je proizvedena u Švicarskoj i među najsavremenijim je u Evropi.

Lagarija kaže da je iskorištenost Bosfisha stoprocentna, a da kilogram te hrane daje novi kilogram u težini ribe. Naglašava i da je stvoren proizvod koji je izrazito dobro izbalansiran i u kome nema GMO hrane.

Investicija ”Bosneta” vrijednosti gotovo30 miliona KM, jedna je od najvećih u privredi BiH ove godine. “Bosnet” je već zaposlio 65 radnika, a kako se povećava tražnja za njegovim robnim markama quicker, quick-paw i bosfish, otvara se prostor za nova radna mjesta.

Kompanija dnevno može proizvesti stotinu tona visokokvalitetne suhe hrane za pse, mačke i konzumne slatkovodne i morske ribe, saopćio je Press Bosneta.

www.magazinplus.eu – Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close