KOMENTAR ČITAOCA NA SLUČAJ ‘NASILNICA IZ TUZLE’: Zar ne shvatate da je ovo poraz kompletnog bh. društva i da ste svi saučesnici ovakvog zločina?!

Na stranicama DEPO Portala našao se komentar čitaoca koji se osvrnuo na događaj brutalnog premlaćivanja tuzlanske srednjoškolke kroz prizmu užasa cjelokupnog bh. društva koje već odavno “njeguje” metode nasilja i netolerancije… Smatrali smo da ovaj komentar zavređuje pažnju šire čitalačke publike…

(DEPO)

Danima je bh. javnost šokirana brutalnim nasiljem tri učenice nad svojom vršnjakinjom, koji se desio u Tuzli, a svaka nova vijest i informacija na ovu temu i dalje izaziva veliku pažnju.

Na stranicama DEPO Portala tako se našao komentar čitaoca, potpisan šifrom ‘Lav iz Pionirske’, koji se osvrnuo na ovaj događaj kroz prizmu užasa cjelokupnog bh. društva koje već odavno “njeguje” metode nasilja i netolerancije, te je ono što se dogodilo u Tuzli samo logična posljedica duboko uništenog i obezvrijeđenog života u današnjoj državi Bosni i Hercegovini.

Smatrali smo da ovaj komentar zavređuje pažnju šire čitalačke publike…

Kako ne shvatate da je ovo poraz kompletnog društva? Bez namjere da umanjim odgovornost maloljetnih djevojaka za nasilničko ponašanje, molim vas, osvrnite se oko sebe i pogledajte u ogledalo. Ove djevojke tek stasavaju i sazrijevaju.

U šta i kako. ovisi od podosta instanci koje se tiču odnosa u porodicama, zajednici, komplenog društva.

Pročitajte komentare na brojnim stranicama i shvatićete kako ste svi pomalo saučesnici ovakvih zločina, upiranjem prsta na nešto što je zaista neprihvatljivo, ali u isto vrijeme, izlišno komentarisati na načine na koji to mnogi čine, sa skoro identičnom surovošću i krvožednošću.

Naravno da će svi odgovorni za ovaj i slične zločine ‘najoštrije osuđivati’, i kažnjavati, možda gore nego što bi i trebalo, ako ništa, iz prostog razloga da prikriju sopstvenu odgovornost i na određen način svoju ulogu u ovom i sličnim zlodjelima.

Nasilje je postalo dio mentaliteta i jedan od prihvatljivih načina komunikacije, čak i prije rata.

Šta mislite, kako se mogao i desiti tako brutalan sukob u kojem su korištene i usavršavane najsvirepije metode poništavanja ljudskog bića?

Za takve poremećaje treba dosta vremena, brižne i dosljedne kultivacije mržnje i netrpeljivosti.

Niži stepeni se ogledaju u nasilju prema životinjama, gdje se osobe koje apeliraju postavljaju na stranu inih, drugih, vrijednih prezira i konfrontacije.

Želja i potreba za dominacijom putem nasilja se onda nastavlja, poslovično, prema ženama. Ovo je dimenzija utkana u balkanski um stoljećima, i tabu-tema o kojoj ko prozbori, odmah se postavlja u istu skupinu kao i ljubitelji životinja, ne do bog, istog (s)pola ili bilo koje druge manjine koju možemo hušnuti, ućutati, ako zatreba, razbiti glavu ili išutati po potrebi.

I pored toga, svi ste skupa još i roditelji mladog pokoljenja, koje čak i ne pamti dane ‘prije rata’. Za njih je to fantazija, koja najvjerovatnije i nije postojala ‘zaprave’.

Lav iz Pionirske

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close