Kenan Bibuljica: Policija sad mene maltretira, a Dženitina majka mi prijeti da će me ‘crna zemlja progutati’

MLADIĆ KOJI JE OBJAVIO SNIMAK PREMLAĆIVANJA UČENICE NA METI RODITELJA: Kenan Bibuljica: Policija sad mene maltretira, a Dženitina majka mi prijeti da će me ‘crna zemlja progutati’

(Tekst i foto: Tip.ba)

˝Samo sam htio da objavim snimak da vidi javnost kako se ponaša naša omladina, a sada sam ja u očima javnosti i policije, najveći kriminalac. Uzeli su moj mobitel i ne daju mi ga. Dao sam i iskaz. Roditelji i prijatelji učenica mi prijete˝, kazao je između ostalog mladić koji je najprije na svom Facebook profilu pa onda na Youtube kanalu objavio snimak premlaćivanja učenice Srednje mješovite škole u Tuzli, 20-godišnji Kenan Bibuljica.

Prema njegovim riječima, on nije tvorac snimke, nego učenik koji ide u razred sa učenicama koje su prošli petak nakon kraće prepirke izvele jednu učenicu iz škole, a potom je iza obližnje zgrade brutalno pretukle.˝On snimak nije smio objaviti, čuvao ga je i nije htio da iko sazna za njega˝, kazao je Kenan i dodao: ˝Više njih je sve snimalo i svi su se smijali tome, svi su bili ponosni zato što one tuku malu Sabinu. Niko nije poduzima ništa, prvo obezbjeđenje škole, pa ni direktor, a u četvrtak, dan prije, se desio slučaj da su istukle i Sabininu drugaricu˝.

Ispitan u policiji

Nakon objavljivanja snimke, Kenan je morao predati mobilni aparat i dati iskaz u policijskoj stanici. Ali, to nije sve… od tada prima prijetnje. ˝Dobijam prijetnje od strane Dženite, od njezinih prijatelja, njezina mati je rekla da će me `crna zemlja pojesti´ radi tog snimka. U policiji me krive zato što sam objavio snimak, najveći krivac sam ja ispao˝, ispričao je svoju priču Bibuljica.

Protest pred Vladom TK

Sada kaže ne smije izaći iz kuće jer se boji da se prijetnje ne ostvare, ali se pridružio mirnim protestima pred Vladom TK gdje su se okupili studenti Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta, Odsjek za poremećaje u ponašanju i suorganoizatori protesta Asocijacija margina. Oni su udruženim snagama odlučili organizovati akciju mirnog okupljanja pod nazivom “Socijalni pedagozi u borbi protiv vršnjačkog nasilja˝.

Smatraju da treba sistemski djelovati i zahtijevati sljedeće:

1. Uvođenje stručnjaka za poremećaje u ponašanju ( socijalni pedagozi) u škole

2. Osnivanje ministarstva za mlade TK ( koje je definirano prema zakonu o mladima FBiH)

3. Donošenje strategije za mlade TK

4. Članovi tima za donošenje strategije za mlade da budu iz opšte populacije, a ne iz političkih partija

5. Potrebno formiranje budžeta za mlade (za esencijalne potrebe mladih)“ , stoji u pozivu Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta i Asocijacije margina, a naslovljeno je na sve građane od kojih očekuju da će podržati ovu akciju mirnog okupljanja svojim prisustvom.

˝Vlada TK je prije koju godinu podržala da se otvori odsjek na Edukacijsko rehabilitacijskom fakultetu koji će obrazovati socijalne pedagoge, ljude koji se bave poremećajima u ponašanju. Da su ovakvi ljudi bili uključeni od početka u odgojno – obrazovni proces, mislim i na osnovne, pa čak i na predškolske ustanove, mi bi daleko ranije prepoznali učenike i djecu koja imaju nekakav problem nego kada oni već traj problem ispolje˝, kazao je Mirza Efendić projektni koordinator u Asocijaciji Margina.

protest tk

Učenice isključene iz škole

 Podsjećamo, na snimci koju je objavio 20-godišnji Bibuljica, glavne su akterice učenice ranije pomenute srednje škole. Vidi se kako djevojke nakon kraće prepirke izvode jednu učenicu iz škole, a potom je iza obližnje zgrade brutalno pretuku. U jednom trenutku jedna od učenica makazama je odsjekla kosu žrtvi, a zatim su njih tri fizički nasrnule na nju. Nakon što su je oborile na zemlju udarale su je nogama. Incident je posmatrala grupa učenika od kojih su pojedini sve i snimali mobilnim telefonima. Tri učenice Dž. K., A. P. i S. Š., isključene su iz ove obrazovne ustanove.

tuzlanske nasilnice

VEZANI TEKSTOVI:

ČUDNI POTEZI PRIPADNIKA MUP-A TK: Znaju li tuzlanski policajci uopšte šta rade u istrazi protiv tri srednjoškolske nasilnice?!

BURA OKO INCIDENTA JOŠ UVIJEK SE NE STIŠAVA: Progovorio mladić koji je snimak tri nasilnice iz Tuzle postavio na Youtube: Prijetili su mi, ali sam istrajao!

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close