Kome trebaju špijunski satovi

Špijunski ručni satovi, naočale, upaljači, USB stikovi, olovke, značke u obliku smajlija, samo su dio raznovrsne ponude za tajno snimanje i prisluškivanje koja je građanima Bosne i Hercegovine u ponudi putem interneta.

Kako saznajemo od jednog prodavača, prodaja ovih uređaja, s obzirom na besparicu u državi, ide dobro.

– Interesiranje kupaca je solidno, s obzirom na ekonomsku moć stanovništva. Od opreme koju prodajemo, najtraženiji su USB snimač razgovora, detektori prisluškivača, kamera u ručnom satu… – kazao nam je prodavač, koji nas je radi svoje i diskrecije svojih klijenata, ali i činjenice da prodaja ovih proizvoda nije zakonski uređena, zamolio za anonimnost.

Kada su u pitanju cijene, kaže da USB snimač razgovora, koji izgleda kao obični USB stik, košta 80 maraka. Cijena ručnih satova je između 100 i 150 KM, u ovisnosti o tome snima li u običnoj ili HD rezoluciji.

Govoreći o strukturi klijenata, naš sagovornik kaže da muškarci više kupuju detektore, a da su pripadnice ljepšeg spola najčešće mušterije kada su u pitanju tajne kamere za snimanje.

Na pitanje za se koje svrhe najviše koristi oprema koju prodaje, on kaže da o tome ne razgovara s kupcima.

No, naglašava, kao i u oglasima prilikom prodaje ovih proizvoda, da su namijenjeni isključivo za internu upotrebu i da svaka zloupotreba podliježe sankcijama države.

Utičnica novitet

Među novijim modelima na bh. tržištu je i špijunska kamera u obliku utičnice za fiksni telefon. Radi se o izuzetno realističnom i originalnom uređaju koji ima dva načina rada, i to stalno snimanje ili snimanje aktivacijom na glas.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close