Komad stećka iz srednjeg vijeka pronađen u Visokom

Artefakt je pronađen slučajno, predstavljao je smetnju tokom izvođenja građevinskih radova u haremu visočke Kraljevačke džamije.

Stručni tim Zavičajnog muzeja konstatovao je da se radi o komadu stećka prosječnih dimenzija 60x50x25 centimetara.

– Nakon iskopavanja kompletnog artefakta utvrđeno je da se na dvije strane nalaze karakteristični klesani ukrasi – kazala je za Fenu historičarka umjetnosti pri Zavičajnom muzeju Melika Ahić.

Ona navodi i da što se tiče ornamenata na prednjoj strani radi se o reljefnom motivu dvojne spirale, dok je s bočne strane uočljiv reljef s motivom dva stilizovana cvijeta u obliku rozete.

Oba motiva, navodi, karakteristična su za nadgrobne spomenike, stećke.

Artefaktu, koji se nalazi u lošem stanju, prijetilo je potpuno raspadanje jer je bio izložen udarcima, a prilikom vađenja iz zemlje došao je pod uticaj ugljen-monoksida što je dodatno prijetilo da propada.

– Artefakt je izuzetno oštećen s evidentnim napuknućem s prednje strane te većim brojem dilatacionih fuga nastalih usljed udaraca. Budući da je izvađen iz zemlje i direktno izložen atmosferijalijama, a radi se veoma osjetljivom poroznom kamenu, bilo mu je neophodno što brže zbrinjavanje – podcrtala je Ahić.

Stećak je sada smješten u prostorije muzeja, zaštićen je od uticaja vanjskih faktora i trenutno čeka stručnu obradu i trajno zaštićivanje.

U narednom periodu, kada to bude dozvoljavala finansijska situacija Muzeja, stećak će biti hemijski zaštićen i stručno obrađen, a iz muzeja napominju da očekuju dolazak arheologa i historičara Envera Imamovića.

Trenutno, prostorije Zavičajnog muzeja pružaju samo isparavanje vlage iz kamena, ali navode da je to za sada dovoljno da se spriječi dalje raspadanje.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close