Koliko košta mandat?

Parlamentarna većina u RS nije bila sporna ali je očigledno sporan način na koji se došlo do nje. Koalicija okupljena oko SNSD-a uspjela je da obezbijedi 42 poslanika uz „prelet“ dva parlamentarca. Kupovina mandata?

(DW.DE)

Samo prije nekoliko dana koalicija okupljena oko SNSD-a potpisala je sporazum o zajedničkom djelovanju na entitetskom nivou kada su i tvrdili da imaju većinu od 42 poslanika. I više od tog broja. Međutim do konstituisanja Narodne skupštine RS, odnosno izbora predsjednika skupštine, gdje je većina morala biti manifestovana, ništa nije odavalo da je ta većina i stvarna. Konstitutivna sjednica Narodne skupštine koja je trebala da bude formalnog karaktera, trajala je do kasno u noć. Na kraju nisu ni izabrani potpredsjednici ovog najvišeg zakonodavnog tijela u RS.

Politički preletači

Partije okupljene oko SNSD-a uspjele su da obezbijede većinu i bez naprednjaka Adama Šukala koji je u stranačkim razgovorima tražio i mjesto u Domu naroda BiH, iako je osvojio svega 260 glasova na proteklim izborima. Zbog cijele predstave opozicija tvrdi da je došlo do političke kupovine, odnosno „preleta poslanika“ iz jedne političke opcije u drugu.

Opozcija tvrdi da je došlo do političke kupovine, odnosno preleta poslanika

„ Insistiraćemo na istragama svih istražnih institucija jer se ovdje radi o kupovini dva poslanika i vidjećemo da li smo jedina zemlja u Evropi poslije Albanije koja je javno govorila o kupovini poslanika. To je bruka i sramota“, kaže Branislav Borenović (PDP).

Riječ je o Iliji Stevačeviću iz Penzionerske stranke koji je mandat osvojio u koaliciji sa SDS-om, te Vojinu Mitroviću koj je mandat dobio kao član NDP-a Dragana Čavića. Stevačević je kako su prenijeli pojedini mediji raskinuo dogovor sa savezom za promjene i priklonio se SNSD-u poslavši SMS poruku lideru SDS-a Mladenu Bosiću, obavjestivši ga o svojim namjerama da će podržati skupštinsku većinu okupljenu oko SNSD-a.

Mitrović: „Ne osjećam se papkom“

Mitrović je s druge strane odgovorio svima rekavši da je jedinu grešku napravio što je došao u NDP, gdje su mu svi, kako kaže, okrenuli leđa nakon izbora, u kojima im je trebao kako bi finansirao izbornu kampanju. Zbog toga je podnio ostavku na sve funkcije u NDP-u: „Neki me sada nazivaju izdajnikom i papkom a ja se tako ne osjećam. Imate moj imovinski karton….nisam došao ovdje da bi me neko kupio. Došao sam da napravim bolje. Promijenio sam svoju političku odluku ali svoje ideje neću promijeniti. Ja sam taj koji treba da opravda ono što sam pričao u kampanji. Za ove izjave što se tiče kupovine mislim da su dosta teške riječi. Nisam na prodaju niti ću biti. Nema tih para za koje ću se prodati.“

Opozicija će “insistirati na istrazi”

Demantovao ga je Dragan Čavić, lider NDP-a, stranke koju je Mitrović napustio: „Što se mene tiče, mene ste izigrali jer sam vam vjerovao i time smo završili. Ali se sjećam kada ste došli kod mene da nam pristupite i kada ste napustili stranku Adama Šukala jer podržavaju Milorada Dodika. Pustite te priče…I još nešto, niste vi finansirali kampanju NDP-a, već svoju kampanju“.

Međutim poslanici stranaka okupljenih oko saveza za promjene ogorčeni su prelaskom ova dva poslanika, što uz dva poslanika naprednjaka Adama Šukala čini i većinu od više nego potrebnih 44. Milanko Mihajlica, poslanik Srpske radikalne stranke, kaže da su nadležne institucije trebale uraditi ovaj posao prije sjednice Narodne skupštine u smislu procesuiranja odgovornih.

„I znaće se i ko su papci i da su kupljeni, neka ništa ne brinu. Da li će parlamentarna većina ovdje biti kupljena i skrpljena od papaka i kupljenih ljudi, nemoralnih i nepoštenih, koji su prevarili birače i stranku i onemogućavaju da RS krene nekim normalnim putem“.

Osveta na potpredsjednicima

Skupština je izabrala predsjednika ovog tijela i tu funkciju će u naredne četiri godine obavljati dosadašnji ministar saobraćaja u Vladi RS Nedeljko Čubrilović iz DNS-a, koji su se umjesto premijerske fotelje, kako je ranije bilo dogovoreno očigledno pomirili sa mjestom prvog parlamentarca RS-a. Međutim politička osveta prema oba bloka u skupštini bila je žestoka od strane SNSD-a i njenog lidera s obzirom da nijedan kandidat nije dobio podršku na mjesto potpredsjednika, pa će se o tome odlučivati na narednoj sjednici. Nisu prošli ni kadidati koalicije Domovina ni prijedlog SDS-a.

S druge strane problema nije bilo prilikom polaganja zakletve predsjednika RS Milorada Dodika i dva potpredsjednika, Ramiza Salkića i Josipa Jerkovića. Dodik je u svom obraćanju rekao da je za napredak BiH ka EU i da neće blokirati ovaj proces ali da je autonomija RS u tom procesu neupitna.

„Moraćemo da poradimo na jednom ozbiljnom društvenom pitanju a to je usaglašavanje različitih, gotovo do nepomirljivosti zaraćenih opcija. I kao presjednik RS u tome vidim ulogu da okupim predstavnike različitih političkh opcija i da utvrdimo ono što jeste primarni cilj i izgradimo konsenzus koji neće biti sporan nikom“.

Psovke, vrijeđanja…

Atmosfera je u jednom trenutku u Narodnoj skupštini došla do usijanja s obzirom da su poslanici opozicije optužili Milorada Dodika da je opsovao majku poslaniku Branislavu Borenoviću, koji je tražio njegovo izvinjenje: „Gospodine Dodik to izađite i recite javno….a ja ću vam odgovoriti puta dva. Upozorite gospodina Dodika da ne vrijeđa. Nemam riječi, osjećam se jako ružno. Spominjati porodicu, majku….i da ne govorim dalje“.

Nakon toga podržali su ga redom svi poslanici opozicije. „Znam koliko to može da zaboli čovjeka s obzirom da je predsjednik RS, tada u ulozi predsjednika Vlade RS, takođe meni psovao majku. Ali imamo takvog predsjednika. Tražio sam izvinjenje pred svim narodnim poslanicima s obzirom da su svi čuli šta je rečeno. Ovo ne doliči ni konjušnici a kamoli Narodnoj skupštini RS“, rekao je Vukota Govedarica predsjednik kluba poslanika SDS-a.

Konstituierende Sitzung des Parlaments der Republik Srpska“Takav nam je predsjednik!” – Jedan poslanik tražio od Dodika da mu se izvine jer mu je opsovao majku

Dodik je ostao pri stavu da nije psovao mada je unekoliko navrata uputio izvinjenje. „Nisam opsovao nikome majku i nemam zašto kome da se izvinjavam. Ako je gospodin Borenović to na taj način razumio ja se opet izvinjavam. Nije bilo psovke….jeste bilo upozorenja gospodinu Borenoviću jer sam rekao nemoj me pominjati nisam te ja pominjao, koji ti je đavo, šta ti mene imaš pominjati kad ja tebe ne pominjem. Nisam opsovao majku ni pomenuo porodicu. Njemu se učinilo ali i pored toga se izvinjavam“.

Poslanici devetog saziva parlamenta RS usvojili su zaključak kojim će se imenovati potpredsjednici skupštine, zatim konstituisati Vijeće naroda RS. Takođe Narodna skupština ima rok do 4. decembra da predloži delegate u Dom naroda Parlamenta BiH a sudeći prema najavama, mandatara za sastav nove vlade predsjednik bi trebao imenovati do kraja ove sedmice, kome teče rok od 30 dana da formira novu entitetsku vladu.

  • Autor Dragan Maksimovic
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close