Da nije bilo pedera Srbija bi i danas bila Turska

Prije 184. godine Srbija i njen tadašnji vladar knez Miloš Obrenović “izvojevali” su od turskog sultana Mahmuda II autonomiju u okviru Otomanskog carstva, koja je dobijena objavljivanjem čuvenog hatišerifa! Ipak i ovaj važan dokument za Srbe nije prošao bez teorije zavjere, a jedna od njih glasi da su ga dobili zahvaljujući ni manje ni više nego homoseksualizmu!

Na današnji dan 1830. godine u Beogradu na Tašmajdanu u prisustvu kneza Miloša Obrenovića i beogradskog paše svečano je pročitan hatišerif turskog sultana Mahmuda II o autonomiji Srbije. Turci su nakon toga prodali svoja imanja Srbima i napustili Beograd. Oružani sukobi u Drugom srpskom ustanku su trajali jedva nešto više od četiri mjeseca, a ona su se stvari riješavale diplomatskim putem.

Po pojedinim historijskim zapisima i teorijama zavjere, Srbija i knez Miloš dobili su hatišerif zahvaljujući naklonosti Turaka prema muškarcima. Naime prema predanju, kada je srpski vladar slao svoje deputate u Tursku rekao im je:

“Turci vole muškarce i pare, ja para nemam, a vi mi se bez hatišerifa nemojte vraćati“, a epilog posjete srpskih izaslanika javno je 25.11.1830. godine pročitan na Tašmajdanu kada je Srbija dobila autonomiju u okviru Osmanskog carstva.

Ovim aktima Srbija je stekla prava na: slobodu vjeroispovesti, izbor starješina, nezavisnu unutrašnju upravu, povratak šest nahija koje je Karađorđe oslobodio tokom Prvog srpskog ustanka, slobodu trgovine, podizanje škola, bolnica i štamparija, zabranu naseljavanja Turaka u Srbiju i pravo na iseljavanje Turaka iz Srbije, osim u gradovima sa utvrđenjima.

Porez koji je Srbija dva puta godišnje isporučivala Porti, sakupljan je od strane srpske vlasti, a posebnim beratom Milošu je priznato nasljedno kneževsko dostojanstvo.

Knez Miloš dobijanjem prava na nasljedno kneževsko dostojanstvo postao je jedini hrišćanski vladar u okviru Otomanskog carstva koji je dobio baš to pravo koje je do tada bilo rezervisano isključivo za vladare iz Osmanske dinastije i rijetko i odnosilo se na one vladare koji su isključivo muslimanske vjeroispovesti.

sarajevo365.com

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close