Koliko je zaista Zemlja zelena?

Zahvaljujući novoj interaktivnoj karti koju su zajednički producirali NASA i National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) moguće je saznati koja su mjesta na Zemlji prekrivena zelenilom.

Korištenjem podataka dobivenih sa satelita Suomi NPP, znanstvenici su prikupili satelitske slike i spojili ih u jedinstvenu kartu visoke rezolucije koja pokazuje najzelenije dijelove Zemlje, kao i područja koja nisu osobito zelena.

Karta pod nazivom “Vegetation on Our Planet” ne predstavlja samo snimak Zemlje, jer bi u tom slučaju neka područja bila predstavljena kao lokacije se vrlo malo vegetacije zbog zimskih uvjeta, već je kombinacija podataka prikupljanih kroz godinu dana.

Satelit Suomi NPP koristio je vidljive i infracrvene slike te uz pomoć radiometra otkrio koliko energije svaka tAčka na tlu reflektira natrag u svemir, pritom razlikujući biljke i druge objekte na Zemlji, prenosi portal croenergo.eu.

Prema navodima iz NOAA-e: “Površine prikazane tamnozelenom bojom najbogatije su vegetacijom, dok su blijeda područja lokacije sa rijetkom vegetacijom, bilo da se radi o snijegu, suši, kamenu ili urbanim područjima. Pri generiranju ove slike koristili smo podatke prikupljene u razdoblju od aprila 2012. do aprila 2013.”

Slika to jest karta je interaktivna te svako sa lakoćom može zumirati do željene lokacije kako bi saznao da li je bogata vegetacijom ili nije.

Kartu možete pronaći OVDJE.

(Fena/md)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close