Koji su sve razlozi za razvod?!

Sve je više razvoda, pokazuje statistika, a odgovor na pitanje postoji li znanstveno objašnjenje za prekid braka, pokušali su pronaći znanstvenici, piše Huffington Post. Evo neka od objašnjenja:

1. Vjerojatnije je da će se razvesti parovi koji dijele kućanske poslove

Prema norveškoj studiji objavljenoj u kolovozu 2012. postotak razvoda kod parova koji dijele kućanske poslove veći je za 50 posto nego kod onih kod kojih kućanske poslove obavlja žena. Ali, to ne znači da bi samo žene trebale čistiti kuću. Istraživači kažu da veća stopa razvoda ima više veze sa ‘modernim’ vrijednostima i stavovima, kao što je smatranje brakom manje ‘svetim’, nego pospremanjem kuće.

2. Razvod bi mogao biti u genu žene

U veljači 2012. švedski su znanstvenici objavili studiju koja sugerira da bi jedan specifičan gen mogao objasniti zašto neke žene imaju poteškoća u ostvarivanju dugoročne veze. Otkriveno je da je manje vjerojatno da će žene koje posjeduju gen poznat kao A-allele stupiti u brak zbog poteškoća u zbližavanju s drugim ljudima. Kod žena s tim genom, koje su stupile u brak, bila je 50 posto veća stopa razvoda od onih koji taj gen nemaju.

3. Bliska povezanost s rodbinom supruge smanjuje mogućnost razvoda

U studenom 2012., objavljeni su rezultati studije koja se provodila tijekom 26 godina u SAD-u. Otkriveno je kako je često druženje supruga s rođacima njegove bolje polovice smanjilo mogućnost razvoda za 20 posto. U suprotnom slučaju, kada bi se žena često družila s rodbinom svoga supruga, vjerojatnost za razvod bi se povećala za 20 posto. To je objašnjeno vjerovanjem da mnoge žene smatraju da se suprugova rodbina miješa u njihov život, dok muževi stavove suprugine rodbine ne doživljavaju tako osobno.

4. Žene koje više rade prije će se razvesti

U studenom 2012. European Economic Review objavio je studiju u kojoj stoji kako žene koje rade 12 minuta duže od radnog vremena u cijelom tjednu imaju jedan posto veću stopu razvoda od onih koje ne ostaju duže na poslu. Voditelj istraživanja dr. Berkay Ozcan objasnio je da žene zapravo počnu više raditi kada im je brak upitan, jer je to njihovo osiguranje za egzistenciju, stoga su i takvi rezultati istraživanja. Studija je također pokazala da muškarci ne produžuju radno vrijeme kada su u istoj situaciji.

5. Zajednički život prije braka više ne utječe na stopu razvoda

Zajednički život prije braka više nije pokazatelj hoće li se par razvesti ili ostati zajedno. Dio istraživanja o braku provedenom na 22.000 muškaraca i žena u SAD-u otkrilo je da oni koji su bili zaručeni i živjeli zajedno prije vjenčanja imaju jednake šanse za uspjeh braka kao i oni koji nisu živjeli zajedno. Kod onih parova koji su počeli živjeti zajedno, a nisu bili zaručeni vjerojatnost da će se razvesti je 10 do 15 posto veća.

Dnevnik.hr

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close