Koja je svrha oralnog seksa?

Nova znanstvena studija objavljena u časopisu Evolutionary Psychology pozabavila se znanstvenim i evolucijskim razlozima zbog kojih muškarci svojim partnericama pružaju oralni seks.

U istraživanju u kojemu su sudjelovala 243 muškarca koji se nalaze u heteroseksualnim vezama znanstvenici sa Sveučilišta Oakland u Rochesteru, Michigan, utvrdili su kako muškarci oralno zadovoljstvo pružaju svojim partnericama kako bi smanjili rizik da ih ne prevare te da je oralni seks njihova ‘taktika za zadržavanje partnerice’, prenosi Daily Mail.

Reakcije na ovu studiju bile su vrlo različite, a neki čitatelji kritizirali su znanstvenike što na ljudsko ponašanje gledaju kao na ‘mehaničko’ te su se upitali iz kojeg onda razloga žene pružaju muškarcima oralni seks, što je još jedan misterij na tom području.

U studiji pak, koja je nosila naziv “Je li kunilingus kao pomoć za doživljavanje orgazma muškarčeva strategija za zadržavanje partnerice?”, znanstvenici su pretpostavili kako je jedan od razloga zbog kojih muškarci pružaju oralni seks taj da povećaju partnerici zadovoljstvo po pitanju veze, a samim time i smanje rizik od nevjere.

Drugi mogući razlog je zadržavanje sperme. Naime, prijašnja istraživanja pokazala su kako žene u tijelu zadržavaju veću količinu sperme ako su orgazam doživjele kratko prije nego li je muškarac ejakulirao. Na taj način se zadržava veća količine sperme jer ženski orgazam uzrokuje kontrakcije maternice, a samim time se i sperma povlači dublje u reproduktivni trakt, piše Daily Mail.

Prema ovoj studiji, upravo to može biti razlog zbog kojega je i oralni seks evolucijski koristan, s obzirom da zadržavanje veće količine sperme povećava šanse za začeće. Međutim, znanstvenici su otkrili kako se teorija da je kunilingus taktika zadržavanja sperme ne slaže sa rezultatima istraživanja, prenosi Tportal.hr.

Razlog tomu je činjenica da se ejakulacija često ne javlja u kratkom vremenskom razdoblju tokom kojega bi moglo funkcionirati zadržavanje veće količine sperme uvjetovano ženskim orgazmom. To kratko vremensko razdoblje, prema studiji, iznosi od jednu minutu pa sve do 45 minuta nakon što muškarac ejakulira tijekom penetracije.

Međutim, znanstvenici su se složili kako je pružanje oralnog zadovoljstva partnerici jedan od načina smanjivanja rizika od nevjere.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close