Spremni smo s vama za EU raditi cijelo ljeto!

Zemlje u regionu pokazale su da s potrebnim reformama mogu ući u Evropsku uniju. Hrvatska je članica, Srbija je na dobrom putu, a jaki napori čine se u Crnoj Gori.

 

Sada je vrlo važno da se politički lideri u BiH počnu fokusirati na pitanja koja su od značaja za građane. Znam da je vrijeme odmora, ali mi smo spremni raditi s vama cijelo ljeto, izjavio je jučer u Sarajevu šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen tokom prijema dobrodošlice Hrvatskoj u Evropsku uniju u sjedištu Delegacije EU u Sarajevu.

 

Otvorena pitanja

 

– Čuo sam neke špekulacije u medijima da presudu “Sejdić – Finci” treba riješiti u roku od tri mjeseca. Nema rokova. Hoćemo da se to pitanje riješi odmah! Nema zaobilaznog puta. Mi želimo pravo partnerstvo od vlasti BiH – naglasio je Sorensen.

 

Šef Delegacije EU u BiH naglasio je da je BiH jedina zemlja u regionu koja još nije riješila sva otvorena pitanja vezana uz CEFTA-u. S tim u vezi, izrazio je bojazan da bi našu državu mogla zadesiti slična situacija kao ona od prije tri godine kada smo posljednji dobili liberalizaciju viznog režima.

 

– Tada su svima u regionu ukinute vize, samo su građani BiH morali čekati šest mjeseci. U nekom trenutku političari su onda shvatili da, ako ne budu ispunjeni uvjeti, ukidanja viza neće biti. Molim vas da ne doživimo reprizu ove situacije – istakao je Sorensen.

 

Na naš upit kako komentira činjenicu da se na jučerašnji dan zbog ulaska i približavanja EU u Zagrebu i Beogradu slavilo, dok su građani Sarajeva protestirali zbog ugrožavanja osnovnog ljudskog prava, odnosno neusvajanja zakona o jedinstvenom matičnom broju, Sorensen je naveo da demonstracije i jesu plod onoga što političari nisu htjeli rješavati.

 

– Pokretanje zemlje naprijed ono je što žele građani. Pozivnica za BiH u EU je otvorena – potcrtao je specijalni predstavnik EU u BiH.

 

 Spremne granice

 

Osvrćući se na ono što je urađeno da bi naša država, ulaskom Hrvatske u Uniju, bila suočena sa što manje problema, Sorensen je kazao da je učinjeno dosta napora, ali da sada BiH mora nastaviti pregovarati sa EU.

 

Izrazio je zadovoljstvo što su granični prijelazi spremni, kao i to što se, kako je naveo, najgori scenarij nije desio. Najavio je da će Evropska komisija s Hrvatskom i BiH intenzivno raditi da budu ispunjeni i preostali uvjeti vezani uz granicu i promet ljudi i robe.

 

 Staničić: Neće biti maltretiranja

 

Hrvatski ambasador u našoj zemlji Tonči Staničić kazao je da je uvjeren da ulaskom Hrvatske u EU neće biti loših momenata ili problema koji bi mogli nastupiti za BiH.

 

– Granica EU mnogo je bliže nego što je bila prije, a sve ostalo ostaje isto. Niko neće biti maltretiran na granici, a policija će raditi svoj posao. Znači, sve ono sa čime su se suočavali građani BiH kada su ulazili u EU, ostat će isto – kazao je Staničić.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close