Ko ustvari stoji iza firme Haden S.A. koja sada ima 23,3 posto dionica Bosnalijeka?

Prema najnovijim podacima Registra vrijednosnih papira u FBiH, tajanstvena luksemburška kompanija Haden S.A. sada ima 23,3 posto dionica Bosnalijeka

Fena

Time su potvrđene neslužbene informacije rukovodstva Bosnalijeka da je Haden S.A. kupac dionica Bosnalijeka prošle sedmice.

Ujedno, time je došlo do promjene u rang-listi dioničara u Bosnalijeku i Haden je sada najveći pojedinačni dioničar sa 23,3 posto vlasništva Bosnalijeka.

Što se tiče dioničarske strukture u Bosnalijeku, Haden S.A. sada ima 23,3 posto dionica, Vlada FBiH (Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije) 19,25 posto, Libijski državni fond 8,7 posto dionica itd.

Amatersko internetsko pretraživanje kompanije HADEN S.A. dovelo nas je do  luksemburškog registra komercijalnih društava u kojem stoji da je kompanija osnovana 1996. i da joj je sjedište u Luksemburgu, da je krajem avgusta prošle godine predala izvještaj o poslovanju u 2011. te da su u aprilu osvježeni podaci o registraciji, prenio je svojevremeno business.hr.

Jedan njemački pretraživač podataka kompanija također je prepoznaje kao kompaniju iz Luksemburga, ali na drugoj adresi, te navodi da se ona, između ostalog, bavi i menadžerskim aktivnostima u holding-kompanijama. Ostali podaci o HADEN S.A. su zaključani.

Ljudima upućenim u berzovno trgovanje nelogično je da netko ulaže milione eura kupujući dionice kompanije bez prethodne analize poslovanja ili posjete kompaniji kao što to čini HADEN S.A.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close