KO SDA ZDK: SDP nije dorastao izazovima i problemima u ZDK

Dana 04.11.2013. godine Klub zastupnika SDA u Skupštini Ze-Do kantona upriličio je press konferenciju na kojoj je istakao svoja zapažanja i ocjenu rada nove Vlade Premijera Muniba Husejnagića nakon 120 dana vladavine. Na press konfrenciji stavove Kluba SDA su iznijeli Ibrahim Plančić i Ibrahim Šišić.

Aktuelno stanje u ZDK u ovih 100-120 dana rada druge Vlade pokazuje da SDP nije ni prije, a ni danas imao jasnu viziju i odgovor kako voditi ovaj kanton i kako efikasno prevazići postojeću krizu.
Jednostavno SDP nije dorastao izazovima i aktuelnim problemima sa kojima se susreće Zeničko-Dobojski kanton.

Pokazuje to i nastup Premijera gosp. Muniba Husejnagića koji je na prošloj sjednice Skupštine indirektno priznao da nema rješenja za zaustavljanje vjerovatno najvećeg budžetskog deficita sa kojim će se ovaj kanton suočiti na kraju ove godine ukoliko se uskoro ne napravi realan rebalans budžeta, baziran na objektivnoj prihodovnoj strani budžeta, a ne na željama i fakturama aktuelne vladajuće većine.

Činjenica da je budžetski deficit sa krajem septembra ove godine preko 32 miliona KM, a da nema oblasti ili budžetskih korisnika koji su zadovoljni njegovim efektima ukazuje kakvu ocjenu treba dati ovoj vladi nakon 100-120 dana.

Riječi iz nastupnog govora Premijera o boljem korištenju europskih fondova, strateških poteza u privredi, pale su na prvom primjeru, jer evo već 120 dana nemamo imenovanje resornog Ministra privrede, a dalje o privredi i privrednim aktivnostima da ne govorimo.

Akcioni plan zapošljavanja, kvalitetan rebalans sa dupliranjem iznosa za podsticaje u privredi povećanje ili zadržavanje 4% za boračku populaciju, sanacija 20 miliona KM duga Kantonalne bolnice, suzbijanje rada na crno i sl. je bila samo jedna u nizu lijepih priča drugova iz vladajuće većine.

Stranka demokratske akcije Ze-Do kantona, kao i Klub SDA u Skupštini izražava potpuno nezadovoljstvo radom aktuelne Vlade, jer i površan uvid u efekte i rezultate rada ove Vlade i Skupštinske većine ukazuje da su oni katastrofalni i da ne daju mjesta ni minimumu optimizma da će se stanje popraviti. A u istupu premijera na prošloj sjednici Skupštine nismo stekli dojam i da imaju bilo kakav plan da to promjene.

Tražimo od Vlade da prizna svoje propuste, uozbilji se i počne istinski rješavati nagomilane probleme i ispunjavati obećano.

U protivnom ubjeđeni smo, ukoliko se nastavi sa dosadašnjom praksom smjenjivanja i pozicioniranja kadrova samo po stranačkoj liniji i donošenja ishitrenih, površnih i neodmjerenih uskostranačkih odluka, prijedloga pa i zakonskih rješenja ova Vlast s SDP kormilarom će nastaviti nanositi nesagledive posljedice za budućnost ovog Kantona.”

Na kraju press konferencije predsjednik Kluba SDA Ibrahim Plančić je iskoristio priliku da u ime Kantonalnog odbora SDA, Kluba zastupnika SDA i u svoje ime, svim bošnjacima islamske vjeroispovjesti čestita novu 1435. Hidžretsku godinu, sa željom da je provedu u sreći, zdravlju i veselju.

S poštovanjem,

PRESS SLUŽBA KO SDA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close