PolitikaRegion

Ko koči NATO u BiH i zašto?

Još jedno kontroverzno pitanje u BiH: Ko koči NATO u BiH i zašto?

Vijeće ministara BiH trebalo je juče razmatrati prijedlog godišnjeg nacionalnog programa BiH 2018-2019. godina čiji je predlagač Komisija za NATO integracioni proces BiH, međutim ova tačka skinuta je sa dnevnog reda.

MAJA ISOVIĆ DOBRIJEVIĆ / Buka

Ovdje se radi o uslovu BiH kako bi Akcioni plan za članstvo (MAP) BiH u NATO bio aktiviran. Ova tačka trebala bi da se razmatra na narednoj sjednici Vijeća ministara BiH, ukoliko opet ne dođe do nekih promjena.

Podsjetimo da je ovaj prijedlog skinut je i sa dnevnog reda sjednice Vijeća ministara održane 27. decembra, a već je poznato da vodeće stranke iz RS neće podržati put BiH u NATO, pozivajući se na odluku NSRS o vojnoj neutralnosti RS.

Dragan Mektić, ministar sigurnosti u Vijeću ministara izjavio je da su prilikom utvrđivanja dnevnog reda sjednice ministar vanjskih poslova Igor Crnadak i on bili za to da ova tačka bude skinuta i da se o njoj ne raspravlja.

Kao razlog zbog kojeg je bio protiv toga da Vijeće ministara razmatra prijedlog godišnjeg nacionalnog programa, on je naveo da nisu ispunjeni formalno-pravni uslovi da se ova tačka uopšte nađe na dnevnom redu budući da Komisija za NATO integracije BiH nije završila svoj posao.

Treba podsjetiti da će usvajanje godišnjeg nacionalnog plana za NATO će odrediti i tempo formiranja novog saziva Vijeća ministara BiH. Naime, članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović su ranije su poručili da neće podržati imenovanje mandatara za novi saziv iz SNSD-a Zorana Tegeltije dok se ne usvoji godišnji plan za NATO.

DODIK O ULASKU U NATO

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik juče je rekao da Sjevernoatlantski savez (NATO) nije neutralna organizacija, jer se stavio na stranu neprijatelja srpskog naroda.

“Pitanje približavanja BiH EU ne treba se vezati za pitanje NATO-a. Postoji rezolucija Republike Srpske o vojnoj neutralnosti i ja ću je poštovati. Stav o NATO-u je isključivo vezan za činjenicu da je NATO nas bombardirao, nanio je ozbiljne štete srpskom narodu te je usmjeren na razgradnju Republike Srpske u političkom smislu. Zbog toga nije moguće da prihvatimo da budemo dio tog saveza jer bi to značilo potpunu razgradnju RS”, rekao je Dodik.

Dodik je dodao da nije protiv toga da RS bude u okviru BiH, ali se moramo vratiti na okvire izvornog Dejtonskog mirovnog sporazuma jer samo tako može egzistirati.

Ponovio je da SNSD-u nije samo i isključivo stalo do formiranja Vijeća ministara BiH, ali spremni su prihvatiti odgovornost, no Dodik je rekao da su ga Bošnjaci “izigrali“ jer je imenovan Denis Zvizdić u Kolegij Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, ali se onda Stranka demokratska akcije (SDA) povukla iz imenovanja novog saziva Vijeća ministara BiH.

POLITIČKE UCJENE

Zastupnik Demokratske fronte (DF) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Zlatan Begić rekao je juče da su političke ucjene praćene kršenjem ustavnih i zakonskih normi postale konstanta u političkom djelovanju Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

U saopštenju DF-a objasnio je da bi SNSD prvo svoje političko djelovanje trebao uskladiti sa Ustavom BiH i važećim zakonima poput Zakon o odbrani BiH kako bi uopće bio validan za razgovore o novom sazivu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Podsjetio je da Zakon o odbrani BiH propisuje da će Parlamentarna skupština, Vijeće ministara, Predsjedništvo i subjekti odbrane, u okviru ustavne i zakonske nadležnosti, provesti sve potrebne aktivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo u Sjevernoatlantskom savezu (NATO).

“Ovdje se uopće ne radi o bilo kakvom političkom ucjenjivanju člana Predsjedništva BiH i lidera DF-a Željka Komšića već o pozivu SNSD-u da poštuje Ustav i važeće zakone – kazao je Begić, pozivajući i predsjednicu Republike Srpske Željku Cvijanović (SNSD) da se upozna o nadležnostima državnog nivoa.

Naveo je i da je rezolucija Republike Srpske o vojnoj neutralnosti neustavan akt i pravno neobavezujući, te se može smatrati aktom kojim bi se derogirale ili zaobilazile odredbe Ustava BiH i Zakona o odbrani BiH.

Insistiranje na suprotnom pristupu, zaključio je Begić u saopćenju, osim što predstavlja nastavak jeftine turbo-nacionalističke politike, istovremeno je pravno neprihvatljiv, a time i politički neodgovoran akt prema bh. građanima, a istovremeno predstavlje i prijetnju stabilnosti i miru u BiH i regionu.

POŠTOVATI OBAVEZE

Predsjedništvo Naroda i Pravde smatra kako poštivanje ranije preuzetih obaveza iz puta Bosne i Hercegovine ka NATO-u i potpisivanje ugovora države sa Islamskom zajednicom BiH moraju biti preduvjet za formiranje Vijeća ministara BiH na čemu insistira Milorad Dodik i SNSD.

Iz Predsjedništva Naroda i Pravde podsjećaju kako je kadar SNSD-a Nebojša Radmanović kao tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH još 2009. jasno iskazao opredijeljenost naše zemlje za članstvo u NATO-u te je lično podnio zahtjev za aktiviranje Akcionog plana za članstvo (MAP).

“Poštivanje ranije preuzetih obaveza na euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine mora biti temelj i preduvjet bilo kakvih pregovora o formiranju nove vlasti na nivou BiH. Narod i Pravda iskazuju punu podršku svim probosanskim snagama na državnom nivou da istraju u odbrani interesa i zaštiti države. Pozdravljamo stavove članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića o potrebi definiranja prioriteta koji su vitalni za našu državu prije formiranja vlasti“, stav je Predsjedništva Naroda i Pravde.

RAZGOVOR U HRVATSKOJ

Ambasadoricu Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj Renatu Paškalj je u Zagrebu u oproštajnu posjetu primila predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Susret je bio prilika za razgovor o odnosima Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske i evropskim integracijama BiH. Predsjednica Grabar-Kitarović je kazala kako Hrvatska podržava BiH na evropskom putu, te potvrdila spremnost institucija Republike Hrvatske za nastavak pomoći i podrške Bosni i Hercegovini za članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close