Ko je u BiH potrošio 28 miliona dolara namjenjenih izbjeglicama

Milioni dolara iz budžeta BiH i entiteta prebačeni za potrebe raseljenih i povratnika u velikoj mjeri korišćeni su za podršku kampanjama političkih partija za izbore 2010. godine.

Ovo piše u depeši naslovljenoj “Korupcija, nacionalno i političko favorizovanje” koja je iz američke ambasade u BiH poslata u Vašington 20. novembra 2009. godine.

Dodaje se da je SIPA pokrenula istragu o radu Fonda za povratak i Državne komisije za raseljene osobe i izbjeglice zbog brojnih izvještaja o nepravilnostima i korupciji.

Ambasada tvrdi da je “ne želeći da i dalje učestvuje u tom nacionalističkom i krivičnom preusmjeravanju sredstava”, njihov dugogodišnji saradnik, pomoćnik ministra za ljudska prava i izbjeglice Mario Nenadić podnio ostavku, “nakon što ga je lažno optužio srpski sekretar zbog favorizovanja u procesu povratka”.

U depeši se navodi da u jednom od izvještaja SIPA stoji da direktor Fonda Mlađen Božović koristi novac Fonda kako bi platio svoje studiranje u Srbiji, kupuje skupe poklone za
prijatelje, da je kupio rotacioni motokultivator za svoga brata i tako dalje.

Navodi se da Božović nije negirao te tvrdnje, ali je rekao da su i “drugi radili istu stvar”.

U depeši piše da su ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović iz SBiH, zamjenik Slavko Marin iz HDZ-a BiH i sekretar Ministarstva Dragomir Kovač iz
SNSD-a uspostavili tri paralelna, strogo etnička kanala donošenja odluka u Ministarstvu, što je dovelo
do nepoštivanja svih kriterijuma za određivanje
pomoći.

– Za 2009. entiteti i BiH su dobili 27,8 miliona dolara pomoći za podršku procesu povratka u više od 30 opština. Korisnici pomoći su trebalo da budu izabrani na osnovu jasno definisanih kriterijuma, međutim, devet članova Komisije u potpunosti su zanemarili te kriterijume i umjesto toga pomoć su dali odabranim opštinama za koje su osjećali da se u njima mogu postići dodatni političke bodove na izborima u 2010. godine – navodi se u depeši.

U jednoj drugoj depeši o istom ministarstvu, koja je iz Sarajeva u SAD poslata 7. jula 2009. godine, a potpisao je ambasador Čarls Ingliš navodi se da su poslanici RS u Domu naroda Parlamenta BiH odbacili prijedlog revidirane strategije za sprovođenje Aneksa sedam i vratili je Savjetu ministara na doradu i usaglašavanje, a da je kao odgovor tome SDA zaprijetila da će povući svoju podršku donošenju zakona o popisu.

Piše da je Mario Nenadić, pomoćnik ministra za ljudska
prava i izbjeglice, ocijenio potez srpskih delegata i njihove zahtjeve kao opasan politički potez, koji će zasigurno
biti smrtni udarac u već slabom procesu povratka.

– Nenadić sa kojim imamo dugogodišnji kontakt rekao je da je potez poslanika opasan politički manevar. Nenadić nam je rekao da ga ne čudi odbijanje Strategije
i da je to jasna podjela po etničkim linijama – napisao je Ingliš.

Naveo je i to da je priča o stvarnom povratku u BiH više ili
manje dovršena i da je novi veliki priliv povratnika vrlo malo vjerovatan, ali da BiH mora imati sposobnost i mehanizme kako bi se pomoglo onima koji se žele vratiti do kraja 2014. godine.

– Međutim, poruke delegata iz RS sadrže opasnu poruku da se rezultati etničkog čišćenja cementiraju – navodi Ingliš u depeši.

Oboren sajt “Vikiliksa”

Sajt “Vikiliks” oboren je u utorak uveče, odmah poslije kritika Stejt departmenta zbog objavljivanja desetina hiljada novih tajnih američkih diplomatskih depeša. “Vikiliks” je u međuvremenu, proradio.

– Sajt “Vikiliks” je trenutno napadnut – saopštila je grupa na “Tviteru” u utorak kasno uveče, a sat kasnije, sajt i depeše postavljene na sajtu bili su nedostupni, prenijela je agencija AP.

SAD su osudile objavljivanje novih dokumenata i ocijenile da se tim potezom ugrožava bezbjednost ljudi. Među novoobjavljenim depešama je i oko 800 stotina poruka iz američke ambasade u Beogradu i oko 300 iz BiH.

Prvapolitika/G.Srpske

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close