Ko je Suljo, zvani Kokain: Makro-bos, miljenik državnog vrha pun budžetskih para?!

VIDEO/ ŠOKANTNA ISTINA O ‘BIZNISMENU’ IZ GRADAČCA

Formalno, Sulejman Vuković (u lokalnim krugovima poznatiji kao Suljo Kokain) je biznismen, talentovani menadžer , sportski radnik. U stvarnosti, Sulejman Vuković je narko-diler, makro-bos i prevarant. Policijske agencije su ga već prijavljivale. Tužilaštva vode istragu. Prenosimo prilog FTV-a

 

Ovaj osumnjičeni diler i makro miljenik je politike. Federalni i državni ministri davali su mu novac, a državni vrh je svojim prisutvom uveličavao Vukovićeve manifestacije. A neki se, poput člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića na svojoj službenoj stranici objave fotografije s manifestacije u Gradačcu, kada je svečano otvoren hipodrom.

 

Upravo je taj hipodrom mjesto gdje Vuković od 2011. do 2013. godine organizirao prostituciju. Policijske agencije su utvrdile da je Vuković navodio na prostituciju više djevojaka sa područja Tuzle i Gradačca. Protiv njega će uskoro biti podignuta optužnica.

 

Vuković misli da nekom iz vlasti nije tada odgovaralo Izetbegovićevo prisustvo i li prisustvo nekog drugog političara na ceremoniji otvaranja hipodroma. “Znam da jedan SDP-ovac taj dan nije htio doći”, kaže on. “Poslije toga”, nastavlja Vuković, “upali smo u velike finansijske problem”.

 

Baš kada mu je zaprijetio bankrot, Vuković se vratio politici. I opstao.

 

Admir Arnautović, portparol Tužilaštva TK-a, navodi kako je Vuković jednom uposleniku Federalnog ministarstva okoliša i turizma, omogućavao pružanje seksualnih usluga.

 

Prema policijskim dokumentima, taj uposlenik zove se Mirza Salihović… Upravo on je bio član Komisije za dodjelu poticaja koja je Vukoviću u dva navrata odobrila ukupno 165 hiljada maraka iz federalnog budžeta.

 

Tomislav Lukić, šef  ureda ministrice Đurić, kazao je kako je hipodrom 2011. dobio 95 hiljada maraka za infrastrukturu te da je provjerom na terenu Komisija  utvrdila da je sve urađeno po projektnoj dokumentaciji. Dalje, hipodrom je 2012. dobio za infrastrukturu 75 hiljada.

 

U dokumentu FMOIT-a stoji da je novac hipodromu odobren za obnovu smještajnih kapaciteta. Upravo su oni korišteni za organiziranje prostitucije. Stoga je savjetnik Mirza Salihović već saslušavan u Tužilaštvu i protiv njega je otvorena istraga. Kako je kazao Arnautović, osumnjičen je da je koristio odrerđene seksualne usluge djevojaka koje je dovodio Vuković, kao i da je primio jedan skuplji dar od Vukovića, kako bi, kao član Komisije, glasao za njegov projekat.

 

Da je Salihović bio čest gost na hipodromu, priznaje i sam Vuković.

 

U FMOIT-u priznaju da je Salihović odlučivao o poticajima koji su, upravo, usmjeravani za podsticanje prostitucije.

 

Tužilaštvo TK-a Vukovića tereti samo za poticaje koje je dobijao od FMOIT-a. ”Radi se o tri poticaja, s tim što se posljednji izvještaj odnosi na obmanu pri dobijanju kredita ili određenih pogodnosti. Prva dva se tiču koristi koju je dobio tako što je darovao uposlenika FMOIT-a, korištenjem seksualnih usluga djevojaka koje je doveo”, ističe Arnautović.

 

Lukić kaže kako se protiv Salihovića ne mogu poduzeti nikakve sankcije. Ističe kako u FMOIT-u ima još jedan sličan slučaj, protiv jedne od uposlenica.

 

Nisu samo Salihović i FMOIT poticali prostituciju iz federalnog budžeta. 2012. Vuković je dobio grant Federalnog ministarstva kulture i sporta. Iz tog ministarstva niko nije želio pred kameru. Samo su poslali šturi odgovor – dodijelili su 15 hiljada maraka za organizaciju sportske manifestacije “Derby Gradačac – BiH 2012. Tripl kruna galopske utrke”.

 

Vukoviću je pomoć stigla i od Vijeća ministara BiH, i to iz Ministarstva civilnih poslova, na čijem čelu je Sredoje Nović. Ni ovdje niko nije želio pred kamere. Stigao je samo pismeni odgovor – 2012. je Konjički klub Vuković Team dobio 13 hiljada maraka.

 

Osim za prostituciju, miljenik politike Sulejman Vuković osumnjičen je i za trgovinu drogom. Sve se odvijalo na hipodromu.

 

Kako je izjavio Arnautović, djevojkama koje su pružale seksualne usluge i korisnicima tih usluga nabavljao je drogu.

 

Među klijentima kojima su djevojke pružale seksualne usluge na hipodromu bili su i  Vukovićevi italijanski poslovni saradnici – Amadeo, Armando i Fiorenco. U pitanju su pripadnici italijanske mafije. Amadeo Segad tada je navljivao da će sa Vukovićem napraviti veliki biznis na gradačačkom hipodromu.

 

Inače, Vuković će zbog hipodroma dobiti najmenadžera 2011. godine u Sarajevu. Tada je nagradu dobio i tadašnji načelnik Gradačca Fadil Imširović, koji je na sumnjiv način Vukoviću dodijelio zemljište na kojem se nalazi hipodrom.

 

Sa Robertom i Valentinom Guardafigom iz Italije, Vuković je vodio firmu Inos, koja se bavila preradom sekundarnih sirovina. Narkotici su, navodno, iz Srbije prebacivani u kamionima kojima je vršen prevoz sekundarnih sirovina do Zenice, a potom prevoženi do Italije. Vuković je sa spomenutom dvojicom iz Italije, prema policijskim saznanjima, prao novac i preko firme Kometve. Osim toga, Vuković je osumnjičen da je uz pomoć zvaničnika UIO-a Zdravka Cvjetinovića, Ahmeda Šerifovića i Nermina Klopića organizirao nezakonit uvoz tekstila. Cvjetinović, Šerifović i Klopić uhapšeni su prošle godine u velikoj korupcijskoj aferi koja je potresla UIO.

 

Saznajte više u prilogu Federalne TV…

Otkinuo uho Nahidu Djedoviću?

Kako su svojedobno pisali mediji, protiv Sulje Vukovića podnijeta je i krivična prijava Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli. Naime, advokat Faruk Balijagić podnio je prijavu kojom se Vuković i Adil Peštalić terete da su fizički napali Nahida Djedovića uslijed čega ga je Vuković udario ‘metalnim bokserom’ po glavi i otkinuo mu uho. Potom ga je, navodi se dalje, počeo udarati u predjelu glave i stomaka.

Djedović je tada izgubio svijest te je prevezen u tuzlansku bolnicu, gdje je konstatirano da je, osim što mu je otkinuto uho, zadobio i hematome u predjelu čela, a polomljeno mu je i nekoliko zuba.

Balijagić je u prijavi naveo i da pripadnici Policijske uprave Gradačac, znajući za političke veze Vukovića, djela nisu odmah okvalificirali kao krivična djela nasilničko ponašanje i nanošenje teških tjelesnih povreda niti su se konsultirali s nadležnim tužilaštvom o kakvim se povredama radi nego su djelo htjeli prikazati kao narušavanje javnog reda i mira pa je zatražio da se i policajaci kazne prema zakonu.

(DEPOPORTAL/BL!N MAGAZIN)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close